Välkommen till ett klimatsmart hus!

HOME #601 är ett klimatsmart 1,5-planshus med finurliga lösningar där vi matchar miljömärkta material med begagnade möbler och solceller.

Genom möjligheten att välja till ett extra rum på entréplanet kan du flytta in med den lilla familjen och vänta med att inreda vindsplanet tills läget är rätt. Eller så inreder du vindsplanet direkt och får ytterligare tre rum som kan användas som sovrum, lekrum eller kanske gamerrum? Dessutom två klädkammare, ett gemensamt allrum/samvarorum och en smart liten arbetshörna.

Ett finurligt hus att växa i och anpassa efter behov. Total boarea vid inrett vindsplan 149 kvm.

Ett garanterat grönt val


Visningshuset har byggts med material godkända enligt Svanens högt ställda krav. Här lever man i en sund boendemiljö, fri från hälsofarliga kemikalier. Alltifrån träet i takstolarna till spacklet i badrummet har noga granskats för att leva upp till Svanens krav. En kontrollant från Nordisk Miljömärkning var på plats under bygget, och beviset på Svanenmärkningen finns nu i en liten loggbok.

Visste du förresten att många banker idag erbjuder gröna bolån, vilket innebär rabatt på boräntan? Ett av kriterierna som kan berättiga ett sådant grönt bolån är att huset är Svanenmärkt.

Fynd från Blocket - en fördel för ekonomi & klimat!

Enkelt & smidigt att återanvända


Att återanvända istället för att köpa nytt är klimatsmart och något vi vill uppmuntra. Idag kastas alltför mycket saker men genom att återanvända kan vi göra en stor insats för miljön.

Vi bestämde oss för att inreda hela visningshuset endast med sådant som andra lagt ut till försäljning på Blocket och andra forum för återbruk. Det var både enklare och smidigare än vi hade kunnat hoppas på! Möbleringen i huset har endast kostat runt 10 000 kr.

Vi är mest stolta över den fantastiska soffan med fåtöljerna till vardagsrummet som vi kom över för bara ett par tusenlappar. Och visst blev allrummet mysigt med de charmiga gungstolarna i rotting!

Återanvänd med stil


Föräldrasovrummet inreddes med en dubbelsäng med gavel, två nattduksbord och en i stort ett ny fin madrass för en knapp tusenlapp. Tillsammans med nya lakan från IKEA:s fyndhörna skapades ett fulländat sovrum, så mycket mer behövs ju faktiskt inte.

Att inreda huset med återanvända möbler visade sig vara både lätt och roligt – och det finns mycket att välja på. Oavsett vilken stil man gillar så finns det mesta att hitta på Blocket eller andra liknande ställen. Testa du också!

Solceller – en smart grön investering


När du bygger ett hus med Movehome kan du välja till ett smart solcellspaket på antingen 20 eller 10 högeffektiva paneler. Vårt klimatsmarta visningshus är utrustat med det mindre paketet som genererar cirka 3000 kwh/år. Det kommer att täcka en stor del av husets konsumtion av hushållsel.

Solceller höjer värdet på huset eftersom de sänker driftkostnaderna. Och det räcker att det är ljust ute för att el ska kunna genereras. Även under en molnig dag når panelerna minst en tredjedek av sin maxkapacitet.

Solceller är dessutom ett perfekt komplement till ditt Svanenmärkta hem, då miljöklassade hus spås bli ännu mer attraktiva på framtidens bostadsmarknad.

Standard & tillval


HOME #601 har en bra grundstandard men vi har gjort några extra klimatsmarta tillval.

Vi har till exempel valt kustgranit till hallen och till badrummen, ett vackert och tåligt material som är en mycket prisvärd investering. Vi har också valt massiva innerdörrar med tätningslist för att få ett tystare inomhusklimat.

Vi har uppgraderat köket med induktionshäll som kräver mindre tid och energi för att värma upp vatten och mat än en vanlig spis, en inbyggnadsugn med varmluft samt en integrerad diskmaskin som ger en tystare inomhusmiljö. Hushållsmaskinerna har dessutom låg energiklass.

Helt enkelt ett Smart Home

Huset har utrustats med tillvalet Smart Home. I tillvalspaketet ingår en styrenhet som kan interagera med bland annat belysning, det elektroniska dörrlåset och brandvarnare. Styrningen kan även göras via en app i telefon eller surfplatta, eller genom röststyrning via Google Home.

I grundpaketet ingår till exempel en elmätare så att man kan se hela husets energiförbrukning ner på rums- och apparatnivå. En viktig start för att aktivt börja jaga kilowatt-timmar för att påverka elräkningen och hemmets miljöpåverkan.

Visningshuset är dessutom extrautrustat med en display i köket där man enkelt kan följa hela husets energiförbrukning. Genom smarta pluggar i enskilda eluttag kan man styra belysning och andra apparater, till exempel för att vara säker på att strykjärn och kaffebryggare är avstängda.

Grundpaketet kan enkelt byggas när man har flyttat in – det är bara fantasin som sätter gränserna! Och behöver du hjälp ingår 2-årigt supportavtal med leverantören Interaktiva Fastigheter.

Odla ekologiskt på hemmaplan


Använd trädgården för att göra ditt hem ännu mer klimatsmart. Att odla hemma ger god avkastning och en härlig känsla! Ett kilo köpta tomater kostar runt 30 kr kilot medan ett paket ekologiska frön som kan ge upp mot 10 kilo tomater eller mer bara kostar hälften. Odlar du med ekologisk matjord och naturgödsel blir dina grönsaker dessutom så ekologiska de kan bli.

Testa också att odla gurka i ditt växthus. En bra sommar lovar vi att du får så många gurkor att du kan ge bort till dina nya grannar – ett bra sätt att skapa nya kontakter i kvarteret. Ställ upp en regntunna eller två på tomten så behöver du inte slösa med kranvatten när du ska vattna.

Att odla i sin egen trädgård är smart både för miljön och för plånboken – och dessutom är det roligt och avkopplande!

Fakta

Invändig area: 157 kvm
Invändig area entréplan: 87 kvm
Invändig area vindsplan: 70 kvm, varav öppning i bjälklag 3,5 kvm
BOA: 149 kvm
BYA: 100 kvm
Byggnadshöjd 3,5 m
Taklutning: 45°
Antal rum: 2-7, varav 5 lämpar sig för sovrum
Arkitekt: Jessica Nilsson


Forma ditt hus i Bygg online