Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Så väljer du rätt tomt och hus

  Tomt och hus hör ihop och ska anpassas till varandra för att slutresultatet ska bli bra. När du ska köpa din tomt behöver du fundera på sådant som mått och väderstreck, men också på markförhållanden och bestämmelser för tomten, till exempel hur stort och högt huset får vara. Sedan är det dags att börja fundera på vilket hus som passar på tomten och inte minst hitta den husmodell som bäst passar familjens önskemål. Movehomes säljare hjälper självklart till både med att tolka regler och ge goda råd!

  Rätt hus för tomten

  Ta reda på vilka planbestämmelser som finns för den tomt du planerar att köpa. De anger hur stor area du får bebygga, hur högt huset får vara eller hur mycket taket får luta. Titta också närmare på tomtens mått, markförhållanden och väderstreck. Det finns även mått som anger hur nära tomtgränserna du får bygga, vilket avgör om huset får plats på tomten. Ett tips – prata med någon på byggnadsnämnden som kan förklara vad som gäller.

  När du känner till alla förutsättningar kan du mer i detalj titta på vilken sorts hus som passar på tomten – rakt eller i vinkel, ett eller två våningsplan. Och kanske allra viktigast för att du ska trivas, välj en hustyp med möjlighet att utforma en fin uteplats i rätt väderstreck och som tar tillvara på eventuell utsikt. Det är enklare och mer fördelaktigt att välja ett hus som passar tomten än tvärtom.

  Movehomes säljare följer gärna med ut på tomten för att diskutera både hinder och möjligheter. Vi har valt att här illustrera fyra tomter i olika väderstreck för att visa hur huset kan vändas eller spegelvändas för att få en uteplats i bästa söder-västerläge.

  Tomt norr om vägen - gavelställ huset

  Genom att gavelställa huset får du söder och väster mot uteplatsen. En häck kan skydda mot insyn från vägen. Morgonsolen når in i köket.

  Tomt söder om vägen - spegelvänd huset

  Här är det enkelt att skapa en solig uteplats i söder-västerläge på trädgårdssidan!

  Tomt öster om vägen - spegelvänd huset

  Här placeras carport/förråd i andra hörnet av tomten för att skapa en insynsskyddad uteplats med södersol, samt västersol från gatan. Häck och buskar kan skydda mot insyn från vägen.

  Tomt väster om vägen - rätvänd huset

  Med den här placeringen får du sydvästsol rakt in i vinkeln vid uteplatsen. Morgonsol i köket och fin insynsskyddad trädgård.

  Kanske är du också intresserad av

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!