Häng med på Lisa & Joakims husresa

Här berättar vi om familjen Norberg/Gidlunds husresa. Joakim, Lisa och deras två döttrar knep vårt 500:e hus genom sitt val av populära MOVE #104, ett vinkelhus på 129 kvm perfekt för familjen. Följ deras husbygge i Sundsvall, steg för steg!

Avsnitt #03

Det har blivit dags att påbörja byggnationen av Joakim och Lisas hus!
Tomten som de har valt ligger i kuperad terräng och består till stor del av berg.

– Vi gissar att Ingen vågade ta sig an tomten då den har en nivåskillnad på nära tio meter mellan högsta och lägsta punkt, säger Joakim om sin framtida trädgård, som ligger i trakten där han är uppvuxen. 

Men han och Lisa bestämde sig för att anta utmaningen. Med utsikt över ett böljande skogslandskap, med en kilometer ner till stora vägen och ändå enbart sju minuter in till centrala Sundsvall, kändes platsen perfekt för dem. 

– Vi känner några av de barnfamiljer som redan har byggt här uppe, så det kändes både roligt och tryggt att köpa in sig. Det är även förberett för kommunalt vatten och avlopp samt fiber och elnät, vilket gör att allt blir mycket smidigare, säger Lisa. 

Det är första gången vi får en känsla för hur placering av hus och ytor upplevs utanför ritbordet

Markarbeten

Den geotekniska undersökningen som gjorts har gett en god överblick av de markarbeten som krävs för att göra tomten byggklar. Rätt höjdsättning, uppfyllnader och en bra utförd packning formar den trädgårdsyta där familjen ska bo och leva. Dräneringsrör läggs runt huset, dagvattnet leds till en stenkista, vatten och avlopp samt el och fiber dras i en rörgrav in till huset.

– Det är första gången vi får en känsla för hur placering av hus och ytor upplevs utanför ritbordet, säger Joakim.

Han medger att han vid första anblicken av den platta grusbädden blev lite chockad.

– Just då kändes allt så litet, säger han men det ändrades i nästa steg.

Nu ser vi grunden på vårt hus och det är riktigt häftigt

Grundläggning

När grunden började ta form tänkte Joakim snarare tvärtom, att vad stort huset kommer att bli!
– Ja nu händer det saker, säger han. Från att bara ha varit en sluttning på en bergknalle, ser man nu grunden på vårt hus och det är riktigt häftigt.

Grunden är en så kallad platta på mark som gjuts i en form byggd av 40 cm höga L-formade kantelement med 30 cm isolering under. Slingor för vattenburen golvvärme gjuts också in i betongen, liksom rör för vatten och avlopp. Enligt kraven för ett Svanenmärkt hus radonsäkras grunden även genom slang i singelbädden, tätade rörgenomföringar och en plastfilm mellan isoleringslagren.

– Väljer man att bygga nytt hus förstår jag inte varför man väljer annat än platta på mark, fortsätter Lisa. Det känns självklart med en beprövad och modern grundläggningsmetod.
Betongen ska nu härda och snart kommer husleveransen!

Följ med på Lisa & Joakims husresa - steg för steg

Avsnitt #01 Bygg online

När Joakim hittade Bygg online kunde familjens resa mot ett nytt hem ta fart på allvar. Totalentreprenad var en nyckelfaktor när familjen valde Movehome som hustillverkare.

Läs mer

Avsnitt #02 Slutbeställning

Bygglovet är beviljat och det är dags för Lisa & Joakim att tillsammans med säljaren Carina gå igenom de interiöra valen en sista gång. Vi kallar det Slutbeställning av huset.

Läs mer

Avsnitt #04 Husresning

Dagen har kommit då Joakim och Lisas hus ska monteras! Lastbilen från fabriken i Småland anländer och husresningen kan börja! Familjen finns på plats och iakttar det snabba bygget.

Läs mer

Avsnitt #05 Mellanväggar och isolering

Det invändiga arbetet på huset är nu i full gång och familjen är på plats. Det går fort och effektivt när snickarna och elektrikern arbetar. 

Läs mer

Avsnitt #06 Parkett och målning

Det invändiga arbetet i huset har pågått ett tag. Lisa & Joakim kikar in i villan och får bland annat se det vackra parkettgolvet i vitpigmenterad ask. Samtidigt jobbar målarna på för fullt.

Läs mer

Avsnitt #07 Kakel, klinker & kök

Nu rullar det sista arbetet på snabbt i huset. Vid familjens besök den här gången sätts de sista plattorna och både köket och badrummet ser nästan klara ut.

Läs mer

Avsnitt #08 Slutbesiktning

Äntligen är den stora dagen här, det är dags för familjen att få nycklarna till sitt nya hem! Genom en slutbesiktning kontrolleras att huset inte har några fel eller brister.

Läs mer

Avsnitt #09 Inflyttade

Lisa, Joakim och deras två döttrar har flyttat in i och stortrivs i sitt MOVE #104. Just nu pysslas det för fullt även utanför huset, där altan och trädgård börjar ta form.

Läs mer