Häng med på Lisa & Joakims husresa

Här berättar vi om familjen Norberg/Gidlunds husresa. Joakim, Lisa och deras två döttrar knep vårt 500:e hus genom sitt val av populära MOVE #104, ett vinkelhus på 129 kvm perfekt för familjen. Följ deras husbygge i Sundsvall, steg för steg!

Avsnitt #08


Äntligen är den stora dagen här, det är dags för familjen att få nycklarna till sitt nya hem! Genom en slutbesiktning kontrolleras att huset inte har några fel eller brister.

När Lisa och Joakim började fundera på att bygga nytt hus hittade Movehome. Det enkla Bygg online-verktyget gav dem direkt ett tydligt pris. En fin kontakt med säljaren Carina tillsammans med att Movehome erbjuder totalentreprenad blev avgörande när kontrakt nr 500 skrevs för byggnation av ett MOVE #104.

Dags för slutbesiktning!


Idag har många samlats i huset för att hålla den obligatoriska slutbesiktningen av huset. Utöver familjen är säljaren Carina, byggledaren Henrik, byggaren Patrik, elektrikern Mats, målaren Anthony och besiktningsmannen Peter också på plats. En första besiktning, en så kallad kontrollbesiktning, hölls redan för ett par veckor sedan.

Nu ska besiktningsmannen säkerställa att de anmärkningar som noterades vid kontrollbesiktningen är fackmannamässigt och korrekt åtgärdade. Dessutom synar besiktningsmannen av att det inte uppkommit andra fel, exempelvis torksprickor som ibland uppkommer när huset värms till normal rumstemperatur.

Om det skulle kvarstå en anmärkning från kontrollbesiktningen som besiktningsmannen inte godkänner på slutbesiktningen, eller om det skulle saknas något material, värderar besiktningsmannen dessa punkter till en summa pengar som familjen har rätt att hålla inne tills de åtgärdats. Just vid denna besiktning hittades några mindre detaljer. De kommer att åtgärdas av hantverkarna de närmaste dagarna.

Ett Svanenmärkt hus


Tidigare under byggnationen besökte en kontrollant från Miljömärkning Svanen husbygget. Kontrollanten dokumenterade då de material och produkter som fanns på plats för att säkerställa att de är godkända enligt Svanens högt ställda krav.

Kontrollanten tittade också efter att dokumentation för löpande kontroller fanns på plats. Avfallshanteringen är viktig varför kontrollanten vill se fyra källsorteringskärl inomhus och att byggmaterial förvaras på bästa sätt utomhus.

Sist men inte minst görs en kontroll av att tillräckligt med dagsljus når in i huset. Sammanställningen av all dokumentation överlämnas i form av en loggbok i samband med dagens slutbesiktning.

Barnen är så glada över att få varsitt eget rum, dessutom med fin utsikt över bergen!

Godkänt & klart

Efter två timmars kontrollerande och dokumenterande var det så dags, asken med nycklarna överlämnades till familjen.

- Det känns overkligt på något sätt, förvirrande och omtumlande att helt plötsligt efter så lång väntan få ta över ansvaret för ett helt nytt hus, berättar Joakim.

- Känslan är ungefär som när man fick sitt första barn och skulle åka hem från BB, fyller Lisa i. Är det helt säkert att det här är vårt nu?

Vid godkänd slutbesiktning övertar familjen ansvaret för huset från och med midnatt samma dag som slutbesiktningen. Nycklarna till huset överlämnas tillsammans med skötselinstruktioner som är viktiga att följa för att huset ska hålla länge och för att alla garantier som finns för de olika produkterna i huset ska gälla. Movehome ger alla kunder tillgång till skötselinstruktioner via en smart app som aviserar när det är dags att exempelvis byta filter i tvättmaskinen.

Klart för inflyttning


Vi på Movehome ville såklart önska familjen välkomna hem med en hållbar present som passar det Svanenmärkta hemmet. Vi fyllde därför en väska tillverkad av grön plast/sockerrör med miljösnällt diskmedel och handtvål, diskborste i trä, nätpåsar för inköp av frukt och grönt. Samt inte minst ett litet hotell för trädgårdens bin, deras eget Movehome!

Ja nu lämnar vi familjen en stund! En intensiv tid väntar, flyttsläpet är bokat och ska köra lådor och möbler till det nya huset.

- Det känns fantastiskt, vi är så nöjda med hur huset blev och de material vi valt. Nu blir det spännande att få börja använda allt och hitta de praktiska lösningar och snygga detaljer som får oss att känna oss hemma här, säger Joakim.

- Ja, och jag ser fram emot alla fina solnedgångar och inte minst att få lära känna våra nya grannar lite bättre. Barnen har redan fått flera nya kompisar här, avslutar Lisa.

Nästa avsnitt blir det sista, då får vi hälsa på hemma hos familjen när de bott in sig ett tag!

Följ med på Lisa & Joakims husresa - steg för steg

Avsnitt #01 Bygg online

När Joakim hittade Bygg online kunde familjens resa mot ett nytt hem ta fart på allvar. Totalentreprenad var en nyckelfaktor när familjen valde Movehome som hustillverkare.

Läs mer

Avsnitt #02 Slutbeställning

Bygglovet är beviljat och det är dags för Lisa & Joakim att tillsammans med säljaren Carina gå igenom de interiöra valen en sista gång. Vi kallar det Slutbeställning av huset.

Läs mer

Avsnitt #03 Grävning & Grund

Nu påbörjas byggnationen av Joakim och Lisas hus! Marken grovplaneras och en betongplatta med ingjutna slingor för golvvärme blir grunden till deras hus.

Läs mer

Avsnitt #04 Husresning

Dagen har kommit då Joakim och Lisas hus ska monteras! Lastbilen från fabriken i Småland anländer och husresningen kan börja! Familjen finns på plats och iakttar det snabba bygget.

Läs mer

Avsnitt #05 Mellanväggar och isolering

Det invändiga arbetet på huset är nu i full gång och familjen är på plats. Det går fort och effektivt när snickarna och elektrikern arbetar. 

Läs mer

Avsnitt #06 Parkett och målning

Det invändiga arbetet i huset har pågått ett tag. Lisa & Joakim kikar in i villan och får bland annat se det vackra parkettgolvet i vitpigmenterad ask. Samtidigt jobbar målarna på för fullt.

Läs mer

Avsnitt #07 Kakel, klinker & kök

Nu rullar det sista arbetet på snabbt i huset. Vid familjens besök den här gången sätts de sista plattorna och både köket och badrummet ser nästan klara ut.

Läs mer

Avsnitt #09 Inflyttade

Lisa, Joakim och deras två döttrar har flyttat in i och stortrivs i sitt MOVE #104. Just nu pysslas det för fullt även utanför huset, där altan och trädgård börjar ta form.

Läs mer