Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Häng med på Lisa & Joakims husresa #3

  Här berättar vi om familjen Norberg/Gidlunds husresa. Joakim, Lisa och deras två döttrar knep vårt 500:e hus genom sitt val av populära MOVE #104, ett vinkelhus på 129 kvm perfekt för familjen. Följ deras husbygge i Sundsvall, steg för steg.

  Husresan del #03

  Det har blivit dags att påbörja byggnationen av Joakim och Lisas hus! Tomten som de har valt ligger i kuperad terräng och består till stor del av berg.

  – Vi gissar att ingen vågade ta sig an tomten då den har en nivåskillnad på nära tio meter mellan högsta och lägsta punkt, säger Joakim om sin framtida trädgård, som ligger i trakten där han är uppvuxen.

  Men han och Lisa bestämde sig för att anta utmaningen. Med utsikt över ett böljande skogslandskap, med en kilometer ner till stora vägen och ändå enbart sju minuter in till centrala Sundsvall, kändes platsen perfekt för dem.

  – Vi känner några av de barnfamiljer som redan har byggt här uppe, så det kändes både roligt och tryggt att köpa in sig. Det är även förberett för kommunalt vatten och avlopp samt fiber och elnät, vilket gör att allt blir mycket smidigare, säger Lisa.

  Markarbeten

  Den geotekniska undersökningen som gjorts har gett en god överblick av de markarbeten som krävs för att göra tomten byggklar. Rätt höjdsättning, uppfyllnader och en bra utförd packning formar den trädgårdsyta där familjen ska bo och leva. Dräneringsrör läggs runt huset, dagvattnet leds till en stenkista, vatten och avlopp samt el och fiber dras i en rörgrav in till huset.

  – Det är första gången vi får en känsla för hur placering av hus och ytor upplevs utanför ritbordet, säger Joakim.

  Han medger att han vid första anblicken av den platta grusbädden blev lite chockad.

  – Just då kändes allt så litet, säger han men det ändrades i nästa steg.

  husresa-bygga-hus-move-104-movehome

  Grundläggning

  När grunden började ta form tänkte Joakim snarare tvärtom, att vad stort huset kommer att bli!

  – Ja nu händer det saker, säger han. Från att bara ha varit en sluttning på en bergknalle, ser man nu grunden på vårt hus och det är riktigt häftigt.

  Grunden är en så kallad platta på mark som gjuts i en form byggd av 40 cm höga L-formade kantelement med 30 cm isolering under. Slingor för vattenburen golvvärme gjuts också in i betongen, liksom rör för vatten och avlopp.

  – Väljer man att bygga nytt hus förstår jag inte varför man väljer annat än platta på mark, fortsätter Lisa. Det känns självklart med en beprövad och modern grundläggningsmetod.

  Betongen ska nu härda och snart kommer husleveransen!

  husresa-bygga-hus-move-104-movehome

  Nu ser vi grunden på vårt hus och det är riktigt häftigt

  Fördelar med att bygga nytt hus

  Det finns många anledningar att bygga nytt hus i stället för att köpa ett begagnat hus. Här listar vi några av de viktigaste fördelarna!

  Följ hela husresan!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!