Häng med på Lisa & Joakims husresa

Här berättar vi om familjen Norberg/Gidlunds husresa. Joakim, Lisa och deras två döttrar knep vårt 500:e hus genom sitt val av populära MOVE #104, ett vinkelhus på 129 kvm perfekt för familjen. Följ deras husbygge i Sundsvall, steg för steg!

Avsnitt #04


Så kommer dagen som familjen har längtat efter. Dagen då lastbilen från fabriken i Småland anländer till tomten, lastad med alla husdelarna.

Väggarna har tillverkats i stora block med färdigmonterade fönster. Takstolarna har kapats och pressats samman.

Familjen finns på plats redan klockan sju då leveransen dyker upp och monteringen börjar.

– Jag är imponerad över tempot, säger Joakim. Det är som att se någon bygga ihop en lätt IKEA-möbel.

Det märks att arbetarna gjort det många gånger, det sitter i ryggmärgen på dem

Snabbt och smidigt

Blocken lyfts på plats av en stor kran och sätts samman av byggteamet, lite som att bygga lego eller lägga ett stort pussel! Förutom väggblock och takstolar är det en hel del övrigt virke och material som lastas av för det fortsatta bygget.

– Det märks att arbetarna gjort det många gånger, det sitter liksom i ryggmärgen på dem, säger Lisa som vabbar just idag och därför kan följa hela husresningen.

Samtliga väggblock och takstolar kommer på plats och förankras redan första dagen. Husresningen, det vill säga stommontering av ytterväggar och yttertak, görs på 1-3 dagar. Därefter är huset säkrat för väder och vind.

Känslan före och efter

Innan huset kom på plats var Joakim lite orolig för hur tomten skulle bli, hur husets höjd och volym skulle samverka med platsen.

– Det kändes som att vi inte skulle få rum med en gräsmatta, säger han. Men nu när huset är på plats känns ytorna alldeles lagom stora. Det är nästan det som känns bäst nu, att tomten har potential till att bli riktigt mysig.

Och huset, MOVE #104, är precis vad familjen förväntat sig.

– En detalj som jag verkligen gillar med huset är att det ser så anspråkslöst ut från entrésidan, för att sedan överraska med den fina vinkeldelen, säger Lisa.

Taket kommer sedan att kläs med ljusgrå betongtakpannor

Arbetet fortsätter

Hängrännor och stuprör monteras för att leda bort regnvatten från taket. Knutbrädor sätts på plats liksom de sista panelbrädorna som ger fasaden ett platsbyggt utseende – helt utan avdelande lodräta skarvar. Snart fortsätter arbetet på insidan, det kommer nästa avsnitt att handla om.

Följ med på Lisa & Joakims husresa - steg för steg

Avsnitt #01 Bygg online

När Joakim hittade Bygg online kunde familjens resa mot ett nytt hem ta fart på allvar. Totalentreprenad var en nyckelfaktor när familjen valde Movehome som hustillverkare.

Läs mer

Avsnitt #02 Slutbeställning

Bygglovet är beviljat och det är dags för Lisa & Joakim att tillsammans med säljaren Carina gå igenom de interiöra valen en sista gång. Vi kallar det Slutbeställning av huset.

Läs mer

Avsnitt #03 Grävning & Grund

Nu påbörjas byggnationen av Joakim och Lisas hus! Marken grovplaneras och en betongplatta med ingjutna slingor för golvvärme blir grunden till deras hus.

Läs mer

Avsnitt #05 Mellanväggar och isolering

Det invändiga arbetet på huset är nu i full gång och familjen är på plats. Det går fort och effektivt när snickarna och elektrikern arbetar. 

Läs mer

Avsnitt #06 Parkett och målning

Det invändiga arbetet i huset har pågått ett tag. Lisa & Joakim kikar in i villan och får bland annat se det vackra parkettgolvet i vitpigmenterad ask. Samtidigt jobbar målarna på för fullt.

Läs mer

Avsnitt #07 Kakel, klinker & kök

Nu rullar det sista arbetet på snabbt i huset. Vid familjens besök den här gången sätts de sista plattorna och både köket och badrummet ser nästan klara ut.

Läs mer

Avsnitt #08 Slutbesiktning

Äntligen är den stora dagen här, det är dags för familjen att få nycklarna till sitt nya hem! Genom en slutbesiktning kontrolleras att huset inte har några fel eller brister.

Läs mer

Avsnitt #09 Inflyttade

Lisa, Joakim och deras två döttrar har flyttat in i och stortrivs i sitt MOVE #104. Just nu pysslas det för fullt även utanför huset, där altan och trädgård börjar ta form.

Läs mer