En hållbar livsstil


En hållbar livsstil är en medveten livsstil. Att vara medveten om de miljöproblem och sociala orättvisor som råder i världen och därmed bidra till en bättre värld och en mer välmående planet. Det handlar om att vara medveten om vad vi lämnar efter oss till kommande generationer och använda rätt verktyg för förändring.

Att varje individ kan bidra till en bättre värld är vi på Movehome övertygade om. Vår ambition är att erbjuda miljövänliga hus som i sig är ett steg på vägen mot en bättre värld. Vi vill även ge dig enkla verktyg för att du ska känna att du gör skillnad även efter att du fått nycklarna och flyttat in ditt nya hem. Och tipsa om att vara medveten när du köper nya möbler, prylar och rengöringsmedel.

Det handlar om att vara medveten om vad vi lämnar efter oss till kommande generationer

Välj möbler och prylar med minimal hälso- och miljöpåverkan


Det kanske inte är det första du tänker på, men i möbler finns en mängd olika kemiska produkter och tillsatser. Väljer du en Svanenmärkt möbel eller inredning är mängden hälso- och miljöfarliga ämnen minimal. Det handlar till exempel om flamskyddsmedel och färgämnen i tyger och stoppning. Bäst för miljön är också att välja en möbel som har hög kvalitet och lång livslängd.

Vårt systervarumärke Trivselhus har i ett samarbete med inredningsbloggen Trendenser fått tips som vi gärna delar.

Trendensers bästa eko-tips

  • Välj hellre massivt trä i stället för mdf och spånskivor eftersom trä är lättare att reparera. Trä åldras med naturlig patina.

  • Välj hellre FSC-märkt nordiskt trä i stället för exotiskt trä (till exempel teak, mahogny) eftersom det leder till kortare transporter. Nordiskt trä är mer snabbväxande och spricker/torkar inte lika lätt eftersom de trädslagen är vana vid vårt klimat och vår nivå av luftfuktighet.

  • Välj hellre olja, såpade eller vaxade ytskikt i stället för lackade ytskikt eftersom de är vattenavstötande men tillåter träet att andas. Ett hack kan enklare svällas eller slipas/repareras.

  • Välj hellre ekologiska väggfärger i stället för konventionell färg eftersom de är mer miljövänliga.

  • Välj hellre vegetabiliskt garvat läder i stället för kromgarvat läder eftersom det leder till mindre utsläpp i naturen.

  • Välj hellre avtagbara/tvättbara klädslar i stället för fasta klädslar eftersom de är lättare att underhålla och vårda = längre livslängd.

  • Välj hellre ekologiska textilier (lin, bomull) i stället för syntetmaterial och plastmaterial eftersom de inte innehåller microplaster som läcker ut i naturen.

Energieffektiva tips


Även om du bygger ett nytt energieffektivt hus, kan du med enkla små grepp i vardagen ytterligare sänka dina energikostnader och minska miljöpåverkan. Kika gärna närmare på tipsen som sajten elskling samlat. Till exempel vad du kan tänka på i husets olika rum, eller att välja energieffektiva ljuskällor.

Vi vill även tipsa om att vara medveten när du köper nya möbler, prylar och rengöringsmedel. Vårt systervarumärke Trivselhus har i ett samarbete med inredningsbloggen Trendenser samlat alla tips i en fin broschyr - Hållbar inredning

Våra kunder får tillgång till ett praktiskt digitalt verktyg, mobilappen MaintAid. I appen samlas underhållsåtgärder, bruksanvisningar och annan viktig information för varje unikt hus. En smart app som gör det enkelt att sköta om huset så att man undviker kostsam service och för tidiga utbyten.

Ännu fler tips


Gör ditt Movehome till ett ännu grönare val med solceller! Solceller höjer värdet på ditt nya hus eftersom de sänker driftkostnaderna. Solceller är dessutom ett perfekt komplement till ditt Svanenmärkta hem, då miljöklassade hus spås bli ännu mer attraktiva på framtidens bostadsmarknad.

Vi bygger hållbara hem och vill att de gröna tankarna finns kvar även när huset står klart Därför får våra nyinflyttade kunder ett unikt erbjudande om köp av grön el genererad ur de delar av trädet som inte hamnade i själva huset.

Världsnaturfondens Earth Hour går av stapeln sista lördagen i mars varje år. Ta tillfället i akt att bidra till en mer hållbar livsstil genom att släcka belysningen hemma, laga en klimatsmart middag eller varför inte samla familj och vänner för en myskväll framför brasan.

Testa hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar med hjälp av WWF:s och SEI:s klimatkalkylator. Genom att svara på frågor om boende, resande, matvanor och shopping får du koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

Skonsam städning


Miljömärkningen Svanen tipsar här kring skonsam städning av bostad, hälsa och miljö men även för att undvika hälsobesvär och skapa en god inomhusmiljö. En god inomhusmiljö är viktig för att undvika hälsobesvär.

Förmodligen är du redan en städexpert, men med några enkla tips och råd städar du rent lite snabbare och mer skonsamt för såväl din bostad som för din hälsa och miljön.

  • För en snabb och skonsam städning rekommenderar vi att i första hand använda mikrofiberprodukter som städar rent utan kemikalier. Leta efter Svanenmärkta dukar och moppar.

  • Om du använder rengöringsmedel bör de vara miljömärkta med Svanen eller Bra Miljöval. Både skonsamt mot din nya bostad, din hälsa och mot miljön.

  • Köp mikrofiberdukar med olika färger för olika rum så sprider du inte smuts och bakterier runt i din bostad.