Tillsammans formar vi hållbara hem


Hållbarhet för oss handlar om hur vi väljer material och hur vi tillverkar och bygger det som ska bli ditt framtida hem. Det handlar också om hur du lever ditt liv i huset efter att du flyttat in.  

Hållbarhetsarbetet genomsyrar allt vi på Movehome gör, litet som stort. Vi har precis påbörjat vår resa mot total hållbarhet och ser ödmjukt fram emot vart denna resan tar oss.

Forma din husdröm direkt i Bygg online

En hållbar livsstil


En hållbar livsstil är en medveten livsstil. Att vara medveten om de miljöproblem och sociala orättvisor som råder i världen och därmed bidra till en bättre värld och en mer välmående planet. Det handlar om att vara medveten om vad vi lämnar efter oss till kommande generationer och använda rätt verktyg för förändring.

Att varje individ kan bidra till en bättre värld är vi på Movehome övertygade om. Vår ambition är att erbjuda miljövänliga hus som i sig är ett steg på vägen mot en bättre värld. Vi vill även ge dig enkla verktyg för att du ska känna att du gör skillnad även efter att du fått nycklarna och flyttat in ditt nya hem. Och tipsa om att vara medveten när du köper nya möbler, prylar och rengöringsmedel.

Energieffektiva tips

Gör ditt Movehome till ett grönare val med solceller! Solceller höjer värdet på ditt nya hus eftersom de sänker driftkostnaderna.

Våra kunder får tillgång till ett praktiskt digitalt verktyg, mobilappen MaintAid. I appen samlas underhållsåtgärder, bruksanvisningar och annan viktig information för varje unikt hus. En smart app som gör det enkelt att sköta om huset så att man undviker kostsam service och för tidiga utbyten.

Testa hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar med hjälp av WWF:s och SEI:s klimatkalkylator. Genom att svara på frågor om boende, resande, matvanor och shopping får du koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

Världsnaturfondens Earth Hour går av stapeln sista lördagen i mars varje år. Ta tillfället i akt att bidra till en mer hållbar livsstil genom att släcka belysningen hemma, laga en klimatsmart middag eller varför inte samla familj och vänner för en myskväll framför brasan.

Även om du bygger ett nytt energieffektivt hus, kan du med enkla små grepp i vardagen ytterligare sänka dina energikostnader och minska miljöpåverkan. Kika gärna närmare på tipsen som sajten elskling samlat. Till exempel vad du kan tänka på i husets olika rum, eller att välja energieffektiva ljuskällor.

Vi vill även tipsa om att vara medveten när du inreder ditt  nya hem. Vårt systervarumärke Trivselhus har i ett samarbete med inredningsbloggen Trendenser samlat många bra tips.

Skonsam städning


En god inomhusmiljö är viktig för att undvika hälsobesvär och här får du några bra tips från miljömärkningen Svanen kring skonsam städning av bostad, hälsa och miljö.

 • Använd en mikorfiberduk när du städar, den kan du använda både våt och torr och du behöver inte använda någt rengöringsmedel alls.

 • Undvik antibakteriella rengöringsmedel, det är onödigt och problematiskt ur miljösynpunkt.

 • Undvik att överdosera med rengringsmedel, det blir inte renare!

 • Städa kontinuerligt, då blir det enklare att hålla rent.

 • Sätt på din favoritlåt så blir städningen lite roligare.

 • Städa tillsammans - det går fortare och är mycket roligare.

Källa: www.svanen.se

Det handlar om att vara medveten om vad vi lämnar efter oss till kommande generationer

Välj möbler och prylar med minimal hälso- och miljöpåverkan


Det kanske inte är det första du tänker på, men i möbler finns en mängd olika kemiska produkter och tillsatser. Väljer du en Svanenmärkt möbel eller inredning är mängden hälso- och miljöfarliga ämnen minimal. Det handlar till exempel om flamskyddsmedel och färgämnen i tyger och stoppning. Bäst för miljön är också att välja en möbel som har hög kvalitet och lång livslängd.

Vårt systervarumärke Trivselhus har i ett samarbete med inredningsbloggen Trendenser fått tips som vi gärna delar.

Trendensers bästa eko-tips

 

 • Välj hellre massivt trä i stället för mdf och spånskivor eftersom trä är lättare att reparera. Trä åldras med naturlig patina.

 • Välj hellre FSC-märkt nordiskt trä i stället för exotiskt trä (till exempel teak, mahogny) eftersom det leder till kortare transporter. Nordiskt trä är mer snabbväxande och spricker/torkar inte lika lätt eftersom de trädslagen är vana vid vårt klimat och vår nivå av luftfuktighet.

 • Välj hellre olja, såpade eller vaxade ytskikt i stället för lackade ytskikt eftersom de är vattenavstötande men tillåter träet att andas. Ett hack kan enklare svällas eller slipas/repareras.

 • Välj hellre ekologiska väggfärger i stället för konventionell färg eftersom de är mer miljövänliga.

 • Välj hellre vegetabiliskt garvat läder i stället för kromgarvat läder eftersom det leder till mindre utsläpp i naturen.

 • Välj hellre avtagbara/tvättbara klädslar i stället för fasta klädslar eftersom de är lättare att underhålla och vårda = längre livslängd.

 • Välj hellre ekologiska textilier (lin, bomull) i stället för syntetmaterial och plastmaterial eftersom de inte innehåller microplaster som läcker ut i naturen.