Så väljer du rätt tomt och hus

Kom ihåg!

1. Byggnadsarea (BYA), byggnadshöjd och taklutning

2. Markförhållanden och avstånd till granne

3. Väderstreck – spegelvänd och vrid


Tomt och hus hör ihop och ska anpassas till varandra för att slutresultatet ska bli bra. När du ska köpa din tomt behöver du fundera på sådant som mått och väderstreck, men också på markförhållanden och bestämmelser för tomten, till exempel hur stort och högt huset får vara. Sedan är det dags att börja fundera på vilket hus som passar på tomten och hur det ska placeras. Vi hjälper förstås till både med att tolka regler och ge goda råd om själva huset.

Planbestämmelser, väderstreck och omgivning

Det är viktigt att du tar reda på vilka bestämmelser som finns för den tomt du planerar att köpa. Det kan vara regler för hur stor area du får bebygga, hur högt huset får vara eller hur mycket taket får luta. Titta också närmare på tomtens mått, markförhållanden och väderstreck.

Det finns även mått som anger hur nära tomtgränserna du får bygga, vilket avgör om huset får plats på tomten. Ett tips – prata med någon på byggnadsnämnden som kan förklara vad som gäller.

När du känner till alla förutsättningar kan du mer i detalj titta på vilken sorts hus som passar på tomten – rakt eller i vinkel, ett eller två våningsplan. Och kanske allra viktigast för att du ska trivas, välj en hustyp med möjlighet att utforma en fin uteplats i rätt väderstreck.

Vi har valt att här illustrera fyra tomter i olika väderstreck för att visa hur huset kan vändas eller spegelvändas för att få en uteplats i bästa söder-västerläge. 

Tomt norr om vägen - gavelställ huset.

Genom att gavelställa huset får du söder och väster mot uteplatsen.
En häck kan skydda mot insyn från vägen. Morgonsolen når ini köket.

Tomt söder om vägen - spegelvänd huset


Här är det enkelt att skapa en solig uteplats i söder-västerläge på
trädgårdssidan!

Tomt öster om vägen - spegelvänd huset


Här placeras carport/förråd i andra hörnet av tomten för att skapa
en insynsskyddad uteplats med södersol, samt västersol från gatan.
Häck och buskar kan skydda mot insyn från vägen.

Tomt väster om vägen - rätvänd huset

Med den här placeringen får du sydvästsol rakt in i vinkeln vid
uteplatsen. Morgonsol i köket och fin insynsskyddad trädgård.
 

Husmodeller med många möjligheter

Movehome är arkitektritade hus med smarta planlösningar och effektivt använda kvadratmetrar. Du väljer mellan flera olika modeller som du kan forma som du vill med till exempel olika fasader och materialval både ute och inne. Flera av dem är byggda i vinkel eller har någon indragning i fasaden för att det ska vara enkelt att skapa en fin, solig och vindskyddad uteplats med tydlig kontakt mellan ute och inne.

På insidan är husen rymliga och luftiga på liten totalyta. Köksö eller bardisk gör det lätt att umgås i köket. De flesta husen har ett extra allrum i anslutning till barnrummen, perfekt för ett separat tv- eller lekrum. Och barnsovrummen har plats för både lek och läxläsning. Dessutom har alla hus minst en klädkammare, där det även går att förvara lite större grejer.