Välj rätt färg på huset – våra bästa tips

Ljus eller mörk kulör


Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Börja med att fundera på vad du gillar bäst. En ljus eller en mörk kulör?

Mörka färger gör att huset ser lite mindre ut och ljusa färger får oss att tro att det är lite större. Mörka hus passar ofta bra i skogslandskap. Nära vatten och i mer öppna landskap kan det passa bättre med ett ljust hus. En nackdel med mörka kulörer är att de absorberar mer värme och därför kan bidra till mer sprickbildning och kådgenomslag på panelen.

Färger är som kameleonter - de förändrar sig med omgivningen

Placering & omgivning


Ta hänsyn till husets placering och omgivning när du väljer färg. Samma kulör kan uppfattas olika beroende på omgivningen runt huset. Ett hus med grå fasad kan till exempel uppfattas ljusare eller se vitt ut om det ligger mot en mörk skogsdunge. Eller se ljusblått/ljusgrått ut om det ligger i ett mer öppet landskap.

Färger är som kameleonter – de förändrar sig med omgivningen. En kulör som gör ett hus vackert på en plats kan kännas fel på ett annat ställe. Så välj noga och provmåla alltid.

Kulörval


Lyft fram och framhäv delar av huset genom att använda olika kulörer på fasaden och detaljer som foder och fönster. Vill du ha ett mer lugnt och avskalat uttryck är ett tips att använda samma kulör överallt eller kulörer som går ton-i-ton.

Tänk också på att byggnadsnämnden kan ha synpunkter på den färg du väljer. Prata med stadsarkitekten i kommunen där du har tänkt bygga. Kanske finns det riktlinjer för vilka färger som får användas?

Provmåla alltid


Det är förmodligen ganska stor skillnad på hur färgprovet ser ut och hur du uppfattar kulören när du väl har målat den på en större yta. Ofta tycker man också att färgen känns ljusare och mer intensiv utomhus än inomhus.

Det bästa är att provmåla de kulörer du väljer bland så att du kan se dem tillsammans och välja det du gillar bäst. Titta på provbrädorna i både sol och skugga och gärna vid olika tider på dygnet innan du väljer så att du verkligen får den färg på huset du vill ha.

Att måla några extra provbrädor sparar dig förmodligen både tid och pengar i slutänden.

Färg som skyddar


Ytterpanelen är grundmålad med en alkydbaserad produkt som är speciellt utvecklad för det nordiska klimatet. Grundfärgen är baserad på noga utvalda råvaror för att ge bästa möjliga vidhäftning till underlaget och även till nästkommande skikt. Systemet skyddar träet mot väder och vind både före och efter montering, samt under hela panelens livslängd.

Den ytbehandlade panelen kan övermålas med de flesta förekommande fabrikat på marknaden. Använd inte slamfärg (Falu rödfärg eller liknande) eller lasyrfärg!

Movehome erbjuder som tillval en tålig fasadfärg (Nordica Classic) av märket Teknos. I färgpaketet som passar ditt hus ingår erforderlig mängd färg i valfri kulör till två strykningar av fasaden som du själv utför. En miljövänlig Svanenmärkt färg som ger en hård smutsavvisande yta och bibehåller sitt utseende och sin färg länge. Priset ser du enkelt i Bygg online!

Måla på hållbart sätt

 

1. Slutstryk den grundmålade panelen med täckfärg minst två gånger för att säkra lång hållbarhet. Slutstrykning bör ske så fort som möjligt efter montering – men allra senast inom 12 månader.

2. Måla på rent, fast och målningstorrt virke (max 16% fuktkvot). Panelen får inte vara svalare än 6 grader. Måla aldrig på solvarma ytor eller i direkt solljus.

3. Behandla eventuella kapytor och mekaniska skador som uppstått under transport eller under byggtiden med lämplig grundolja och grundfärg.

4. Kontrollera den målade fasaden varje år och åtgärda direkt eventuella skador. Tvätta fasaden regelbundet med lämpligt rengöringsmedel – hur ofta beror på miljön runt fasaden och kan variera mellan olika väderstreck.

5. Den generella hållbarheten påverkas av miljön runt fasaden - undvik därför växtlighet i närheten av fasaden.

6. Följ alltid färgleverantörens anvisningar för att säkra bästa resultat och lång hållbarhet.

På den här sidan visar vi fasader i bland annat kulörerna

NCS-S 0500-N (vit)
NCS-S 2500-N (ljusgrå)
NCS-S 4500-N (mellangrå)
NCS-S 8500-N (svart)
NCS-S 5040-Y80R (röd)

Med vårt smarta verktyg Bygg online formar du ditt hus enkelt och snabbt. Pris får du direkt. Och du kan själv testa vilka färgkombinationer och kulörer du gillar bäst!

Testa Bygg online

Fler tips för utemiljö & trädgård

Planera din trädgård

Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Hållbara tips för trädgården

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer