Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Planera trädgården redan från start

  Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

  En trädgård växer fram

  Kika in i trädgården hos en av våra Movehome-familjer som har byggt 1,5-planshuset MOVE #202. De planerade och och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus. De hade hjälp av en trädgårdsarkitekt för att ta fram en grovstruktur och därefter har de gjort väldigt mycket av arbetet själva.

  Tack vare tidig planering kunde familjen bland annat använda stenar från tomten till den vackra muren runt altanen. De har också lyckats behålla en del av den naturliga skogen och växter som finns i anslutning till tomten. De har planerat in smarta lösningar för framtida projekt, som vatten och el för en spahörna i pergolan och en mysig lekplats för barnen i skogskanten.

  Häng med på en filmad guidad tur i familjens inspirerande trädgård genom att klicka på den gröna pilen!

  Tänk trädgård från start!

  Beroende på tomt, förutsättningar och hur befintlig miljö och växtlighet ser ut har alla tomter olika utgångspunkter, och det kan kännas överväldigande! Familjen har arbetat mycket med sin trädgård och deras bästa råd till alla som ska börja skapa en trädgård är att göra en grovplanering/skiss. Detta kan man göra själv eller anlita professionell hjälp.

  Familjen valde att anlita trädgårdsarkitekten Skärpa Studio som skissade upp trädgården utifrån deras önskemål och förutsättningar. Det är denna skiss de hela tiden återvänder till och jobbar utifrån. Denna grovplanering har hjälpt dem i olika frågor som dykt upp under byggtiden, främst vid markarbetet. Så har man möjligheten är det ytterligare ett litet tips att sätta grovstrukturen redan under bygget av ditt nya hem!

  Börja planera trädgården tidigt

  Det blir så mycket enklare om du börjar i tid att tänka trädgård när du bygger nytt hus. Att börja med gräsmattan kan kännas viktigt, men när gräset väl är uppvuxet är det mycket svårare att börja förändra.

  Vi har samlat fem tips att tänka på!

  1. Planera trädgården parallellt med huset – husets läge och form påverkar. Familjen i filmen har utgått från tomtens förutsättningar och jobbat därefter. Det sparar både tid och pengar – och ger en mer personlig trädgård. Rita gärna upp trädgården för att få en överblick innan du börjar gräva. Eller varför inte ta hjälp av en trädgårdsarkitekt!
  2. Tänk igenom vilka funktioner som behövs i trädgården – plats för bilar, uteplatser, köksträdgård, lek och vila. Älskar du att grilla eller äta frukost utomhus? Behöver din familj kanske extra stor plats för lek och spel?
  3. Fokusera på entré och uteplats – här spenderar du mest tid. Låt entrén bli en välkomnande plats som du blir glad av. Uteplatsen ska kunna användas till mycket och få alla i familjen att trivas.
  4. Låt befintlig miljö, till exempel träd, sten och berg, ge trädgården karaktär – komplettera med växter som passar. Familjen i filmen bor i skogen och har lagt ner mycket energi på att anpassa trädgården till den befintliga miljön för att varsamt förstärka känslan på ett naturligt sätt. Något som också har påverkat valet av växter. Har man en tomt nära skogen gäller det till exempel att välja växter som inte är så lockande för rådjur och andra vilda djur.
  5. Forma rum i trädgården med hjälp av spaljéer och häckar som väggar och trädkronor eller pergola som tak. Tänk säsong när du väljer växter så att blomningen och grönskan för de olika växterna avlöser varandra. Blanda om möjligt gärna in vintergröna växter så att inte all växtlighet försvinner under vinterhalvåret.

  Odla egna grönsaker

  Drömmer du om att odla grönsaker? Familjen i MOVE #202 har tre smarta tips de gärna delar med sig av till dig som tänker så egna grönsaksfröer!

  1. Rita upp din odling, odlar du i pallkragar behöver du rotera odlingen från år till år för att minska risken för skadedjur och sjukdomar som kan drabba plantorna. Har du fjolårets plan kvar blir det enkelt att planera nästa år.
  2. Odla sådant du gillar att äta och gärna använder när du lagar mat. Vad brukar du äta och hur mycket? Odla inte mer än vad du kan förbruka och tycker om. Så gärna i omgångar så kan du skörda grönsaker på hemmaplan hela säsongen.
  3. Läs på fröpåsen. Du kommer långt genom att läsa instruktionerna på fröpåsen. Sådjup, radavstånd och när du bör direktså är exempel på information som brukar stå på fröpåsen.

  Ta hand om perennerna

  När du ser att årets skott börjar synas och temperaturerna blir mildare är det dags att rensa bland perennerna och ta bort gamla vissna stjälkar och blad. Tänk på att först kolla upp hur just dina perenner ska beskäras då det varierar mellan olika sorter.

  Håller du på att anlägga en ny trädgård och vill ha lättskötta rabatter är tipset att anpassa perenner utifrån jord och väderstreck men också välja perenner med samma typ av skötsel.

  Hos familjen i MOVE #202 ska i stort sett alla perenner beskäras till marknivå under våren, och därför behöver familjen inte hålla koll på flera olika beskärningssätt och tider när detta ska göras.

  Har du redan perenner i din trädgård eller vill du ha sorter som har varierad skötsel kan du ha nytta av att skapa en skötselplan.

  planera tradgarden-movehome-inspiration

  Fokusera på entren och uteplatserna och låt entrén bli en välkomnande plats som du blir glad av

  Fler tips för utemiljö & trädgård

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!