Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Bygg ett bihotell

  Precis lika viktigt som ditt nya hem är för dig är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att bygga ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

  Bin är livsviktiga

  För att växter ska frodas och bli vår mat är vi beroende av att bin pollinerar växter. Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon.

  Vissa bin vill ha sitt bo på och i marken eller i håligheter i döda träd eller kvistar. Men jordbrukslandskapet har förändrats och binas boplatser håller på att försvinna. Hjälp bina genom att hänga upp ett bihotell. När du bygger med Movehome får du ett bihotell i inflyttningspresent.

  Tips när du bygger bihotell

  • Många vilda bin behöver hål att bo i. 2-9 mm i diameter och minst 8 cm djupa men gärna 10 centimeter. Använd en träbit och borra hål eller bygg det av bambu. Det är viktigt att hålen inte går rakt igenom utan att det finns en vägg i bakänden.
  • Det är cirka 25 arter vildbin som gärna bor i sådan här hotell. Ibland är hotellet fullbokat och ibland är det kanske helt tomt. Om hålen är igenmurade är rummet bebott. Och ibland övernattar rovsteklar och solitära getingar – det är förstås också helt ok!
  • Om du vill kan du måla ditt bihotell i giftfri färg, men måla inte i hålen.
  • Hotellet blir bäst i soligt söderläge. Höjden har ingen större betydelse – sätt det gärna i ögonhöjd så att du kan spana efter dina små grannar.
  • Låt hotellet sitta uppe året runt. Rensa det inte eftersom det kan innehålla övervintrande bin.
  • Du behöver inte vara rädd för att bli stungen. Ensamlevande (solitära) bin försvarar nämligen inte boet.
  • Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin minskar. Plantera gärna blommor som ger nektar och pollen i din trädgård under hela säsongen så hjälper du bina att överleva. Kryddväxter som timjan, gräslök, kungsmynta och koriander får både du och bina nytta av. Kattmynta, myskmalva, kärleksört, kantnepeta, stjärnflocka är några andra växter som drar till sig bin. Eller så några vackra ettåriga växter som blåklint, gurkört, ringblomma för att skapa en samlingsplats för dina nya vänner.
  • Många vilda bin föredrar att gräva sina bon i marken och bryr sig inte om att ta in på hotell. För att de ska trivas behövs blottad sand, grus och jord i soliga, varma lägen. Så skapa gärna ett sådant hörn i trädgården också.

  Källa: naturskyddsforeningen.se

  Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida
  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!