Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Bygg ett bihotell

  Precis lika viktigt som ditt nya hem är för dig är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att bygga ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

  Bin är livsviktiga

  För att växter ska frodas och bli vår mat är vi beroende av att bin pollinerar växter. Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon.

  Vissa bin vill ha sitt bo på och i marken eller i håligheter i döda träd eller kvistar. Men jordbrukslandskapet har förändrats och binas boplatser håller på att försvinna. Hjälp bina genom att hänga upp ett bihotell. När du bygger med Movehome får du ett bihotell i inflyttningspresent.

  Tips när du bygger bihotell

  • Många vilda bin behöver hål att bo i. 3-10 mm i diameter och minst 6 cm djupa men gärna 10 centimeter. Använd en träbit och borra hål eller bygg det av bambu.
  • Om du vill kan du måla ditt bihotell i giftfri färg, men måla inte i hålen.
  • Sätt gärna ett finmaskigt hönsnät 5 cm framför vildbihotellet för att hindra småfåglarna från att nå bina.
  • Hotellet blir bäst i soligt söderläge, gärna regnskyddat. Och sätt det gärna så att det är synligt så att du kan spana efter dina små grannar.
  • Låt hotellet sitta uppe året runt. Rensa det inte eftersom det kan innehålla övervintrande bin.
  • Du behöver inte vara rädd för att bli stungen. Vilda bin är fredliga.
  • Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin minskar. Plantera gärna blommor som ger nektar och pollen i din trädgård under hela säsongen så hjälper du bina att överleva. Kryddväxter som timjan, gräslök, kungsmynta och koriander får både du och bina nytta av. Kattmynta, myskmalva, kärleksört, kantnepeta, stjärnflocka är några andra växter som drar till sig bin. Eller så några vackra ettåriga växter som blåklint, gurkört, ringblomma för att skapa en samlingsplats för dina nya vänner.
  • Glöm inte att registrera ditt bihotell på räddabina.nu, i samarbete med Naturskyddsföreningen.


  Källa: naturskyddsforeningen.se

  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!