Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Höst i trädgården

  Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är inte bara ett bra sätt att ladda batterierna utan också ett utmärkt sätt att förbereda inför nästa odlingssäsong. Här har vi samlat några av våra bästa tips.

  En tid för förberedelser och återhämtning

  Hösten är en bra tid att plantera nya växter, buskar och träd om du vill att det ska blomma redan nästa vår. Be om råd där du köper växterna så att du planterar dem på bästa plats i trädgården.

  Vill du njuta av egen vitlök nästa sommar? Stoppa ner vitlöksklyftor cirka 4-5 centimeter i jorden. Gödsla lite försiktigt när snön smälter till våren så kan du skörda någon gång i mitten av sommaren. På samma sätt kan du få tidig skörd av grönsaker om du sår redan på hösten, till exempel morot, palsternacka, persilja och lök. Vänta med att så tills precis innan frosten kommer så att inte fröna hinner gro innan det blir frost och kallt eftersom de då riskerar att frysa bort.

  Tänk utanför boxen

  Det finns många fröer och växter du kan plantera på hösten för en tidigare skörd eller blomning nästa år. När och vilka grönsaker och växter som är bäst att så på hösten beror ju förstås på var i Sverige du bor. På nätet finns en uppsjö av odlare som gärna delar med sig av sina bästa tips. Varför inte testa att så vintersallat i september för att skörda i december? Eller palsternacka i november och salladslök i december för tidig sommarskörd! Låt bara din egen fantasti sätta gränserna! De grönsaker man odlar själv är dessutom garanterat de godaste!

  Fler tips för hösten

  Sätt upp fågelholkar och insektsholkar

  Det råder bostadsbrist på många håll i Sverige, inte minst om du råkar vara ett bi eller en fågel. Passa på att sätta upp holkar redan på hösten. Fågelholkar kan placeras nästa var som helst, bara du inte sätter dem för nära varandra – många fåglar trivs inte med närgångna grannar. Och kanske är det läge att sätta upp en fågelmatare när du ändå håller på. Läs våra tips för att bygga ett bihotell

  Rensa men klipp inte i onödan

  Ogräs är livskraftigt. Rensa bort så mycket du kan på hösten så får du förhoppningsvis mindre att rensa till våren. Var försiktig med dina perenna växter. Klipp ner dem först när de är helt vissna och låt cirka 5-10 cm vara kvar för att undvika röta. Låt gräsmattan vara lite långhårig över vintern så klarar den sig bättre.

  Löv är nyttiga på många sätt

  Räfsa bort nedfallna löv från gräsmattan – har du mycket löv kan du passa på att lägga en del över dina perenna växter för att skydda dem mot vintern. Och har du jättemycket löv och en lite skyddad plats i trädgården så låt högen ligga kvar – kanske flyttar det in en igelkott eller något spännande nyttodjur. Du kan också skapa en kompost och fylla med löv. På ett par år får du ny fin jord till dina odlingar.

  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!