Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Skapa julstämning i trädgården

  Här har vi samlat några tips till dig som vill skapa en stämningsfull trädgård till jul!

  När julen står för dörren

  Många traditionella julkort föreställer magiska vinterlandskap så vackra att man vill kliva rätt in i dem. Julkorten innehåller ofta röda stugor, frost och snö, granar, stearinljus, änglar, nissar, äpplen och andra traditionella julinslag.

  Att dekorera din trädgård så att den ser ut som ett julkortsmotiv är ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi för att du ska få ett härligt, magiskt vinterlandskap utanför din tröskel.

  Gör din egen julbock

  Börja med att dekorera din dörr eller farstubro för att skapa julstämning utomhus. Då kan du njuta av dina juldekorationer på nära håll varje gång du lämnar huset eller kommer hem. Och dina gäster får ett varmt och ombonat välkomnande.

  Placera grupper av krukor med små barrträd, ljung eller andra vintergröna växter i olika storlekar och former utanför din ytterdörr. Du kan även ställa fram lyktor i metall för utomhusbruk, gärna sådana som har dekorativa stjärnor eller snöflingor, eller som är målade i typiska julfärger som grönt och rött. En ljusslinga för utomhusbruk förhöjer feststämningen!

  Det finns fina julbockar att köpa men varför inte fixa din egen! Allt du behöver är några plankor, hammare och spik, ståltråd och granris. På pysselbloggen DIY Sweden finns en bra ritning som är enkel att följa. Och kanske det bästa av allt – julbocken går att använda år efter år – du behöver bara byta ut granriset.

  Bind din egen julkrans

  En vacker krans på ytterdörren får dina gäster och familjen att känna sig riktigt välkomna. Bind din egen julkrans med smala vintergröna grenar, järnekskvistar med bär, små kottar och röda band. Forma kransen genom att vira hampatråd eller floristsnöre runt om. Känner du dig inte så pysslig så kan du köpa en färdig krans som du ger en personlig “touch” innan du hänger upp den.

  Dekorativa krukor och lådor

  Om du råkar ha några frosttåliga krukor över, kan de användas som dekorativa inslag i trädgården. Ett förslag är att lägga krukan på sidan och sedan fylla den med vintergröna grenar som granris, lingonris eller järnek. Extra fint blir det om du avslutar med att lägga dit några äpplen eller en skinande julkula.

  Beroende på hur stora och tunga dina krukor är, kan det vara en god idé att dekorera dem på plats där du vill ha dem. Då minskar du risken att dina kreativa verk förstörs vid transporten.  Låt gärna andra dekorationer växa fram runt dina krukor på plats i trädgården.

  Låt även uteplatsen få en jul-makeover. Använd små trälådor (gärna obehandlade, men om det behövs kan du olja in eller måla dem för att de ska tåla vinterkylan) och fyll dem med vintergröna grenar, exempelvis granris. Dekorera med tall- eller grankottar. Tillsätt färgstänk som röda äpplen eller gula majskolvar. Och känner du dig extra modig – avsluta med lite snö- och guldglittersprej.

  julstämning i trädgården-movehome-inspiration

  Allt som krävs för att skapa julstämning i trädgården är lite kreativitet och fantasi

  Bjud in tomtarna

  Innan den rödklädda tomten blev en välkänd figur i vårt avlånga land var det småtomtar och nissar som besökte barnen på julen och hjälpte bönderna på nätterna. Nuförtiden är tomtefar ett självklart inslag som juldekoration, men det betyder ju inte att man ska glömma småtomtar och nissar.

  Utomhus passar det bäst med tomtar av trä, cement eller sten. Kanske kan du hitta omålade trädgårdstomtar och själv måla dem så att de ser ut som små tomtenissar innan du placerar dem i din trädgård?

  Lys upp trädgården

  Ljus av alla de slag är ett dominerande inslag i all juldekoration. Adventsljusstakar, ljus i luciakronan, lyktor och ljus både i och runt granen hjälper oss att jaga bort mörkret under vintern.

  Låt även trädgården lysa upp med hjälp av ljusslingor för utomhusbruk. Om du inte har möjlighet att ansluta dem till ett eluttag kan batteridrivna slingor vara ett bra alternativ.

  Dekorera träd genom att linda slingor runt trädstammar eller grenar. Detta ser extra effektfullt ut på träd som är nakna under vintern.

  Du kan även dekorera små granar eller enbuskar med slingor, eller om du har en tät, vintergrön häck blir den en perfekt bas för ett glimmande inslag när de små lamporna lyser genom bladverket. Behöver du fler växter i din trädgård att hänga belysning i så kan du kika på Plantinavia.se som säljer häckväxter av hög kvalitet.

  Att dricka varm glögg utomhus blir extra mysigt under hängande stjärnor i olika storlekar, färger och stilar.

  Glöm inte julträdet

  Om du råkar ha en gran, enbuske eller någon annan växt som påminner om en julgran i trädgården – dekorera den! Häng julgransdekorationer i former av istappar, snöflingor, änglar och stjärnor på grenarna. De får gärna vara av material som keramik, glas, plåt eller trä.

  Eller knyt små rosetter runt kvistarna med regelbundna mellanrum. Se bara till att vara extra försiktig med känsliga, mjuka stammar så att du inte skadar dem genom att knyta för hårt.

  En ljusslinga lindad runt trädet eller busken gör din utomhusjulgran komplett. Och glöm för all del inte stjärnan på toppen!

  Inspirationskälla: Ida Ohlsson, Plantinavia

  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!