Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Trädgårdstips

  Det finns nästan alltid massor av saker att ta itu med i trädgården. Vem har sagt att det måste vara krångligt att odla sina egna grönsaker? Du kan till exempel så grönsaksfrö riktigt tidigt på året. Och varför inte fixa egna krukor till sådden? Superenkelt!

  Enkelt att odla egna grönsaker

  Vem har sagt att det måste vara krångligt att odla sina egna grönsaker? Du kan så grönsaker riktigt tidigt på året. Har du en pallkrage med lock tittar grönsakerna förmodligen upp ganska snabbt även om det är kallt på nätterna. Men även om du odlar i en kruka eller direkt på friland så kan du så nästan när som helst. Använd vanlig planteringsjord och gödsla lite försiktigt innan du sår. Grönsaker är smarta och tittar upp när tidpunkten är rätt. Se bara till att vattna lite försiktigt när det börjar bli varmare. Odlar du i en pallkrage med lock behöver du vattna lite oftare eftersom det blir varmt i lådan när solen värmer på mitt på dagen även under tidig vår.

  De allra godaste grönsakerna är de man skördar tidigt på våren/sommaren. Och när du sätter fröerna tidigt får du förmodligen denna första extra goda skörd lite tidigare. Dessutom minskar du på vårarbetet i trädgården. För senare på våren när det börjar blir varmt och härligt har man ju oftast en massa annat man vill göra och då kan det vara skönt att slippa tänka på fröer och odling.

  Testa dig fram för att hitta de grönsaker som passar just dig och din familj. Har du barn är det roligt att låta barnen välja sina egna favoriter. Barn brukar gilla att följa hur just ”deras” grönsaker växer och tycker att det är extra gott att äta när de har odlat och skördat själva. Dela gärna med dig av dina bästa odlingstips på #mittmovehome

  5 favoritgrönsaker att odla tidigt på våren • Spenat • Rädisa • Sallat • Persilja • Ruccola

  Gör egna odlingskrukor

  Växter ger liv och gör trädgården vacker! Att odla sina egna grönsaker är också en starkt växande trend. Genom att förodla frön till både växter och grönsaker kommer trädgården igång snabbare. Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet tidningspapper. Klicka på pilen i bilden för att se ett filmklipp – superenkelt!

  Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Använd organiskt material, till exempel ko- och hönsgödsel, kompost eller gräsklipp, för att ge näring. Vattna regelbundet, en växt som blivit uttorkad blir lättare angripen av ohyra. Och odla inte samma gröda på samma plats flera år i rad utan växla plats – det motverkar skadedjur och sjukdomar.

  Bli vattensmart

  Trädgården behöver vatten men slösa inte i onödan. Samla regnvatten i tunnor vid stuprör så behöver du inte slösa med dricksvatten från kranen. Smart både för miljön och plånboken.

  Strunta i vattenspridaren. Mycket vatten når aldrig växternas rötter utan försvinner i luften. Vattna med kanna eller slang med munstycke i stället. Täck gärna jorden med halm eller tidningspapper så hålls fukten kvar längre. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket bort till ingen nytta.

  Hållbara växter

  Alla växter trivs inte överallt. Olika växter trivs i olika klimatzoner, kräver olika mycket ljus, fukt och jordtyp. Välj sådana växter som passar där du bor. På den lokala plantskolan kan de råda dig till de smartaste valen. Välj gärna växter som har förmåga att växa utan att du måste gödsla eller vattna på ett överdrivet sätt.

  Det är hållbart att ha växter i trädgården som du själv frösått, som är självsådda eller växter du dragit upp från egna sticklingar. Passa på att ta fröer från dina favoritblommor i trädgården på hösten för att få en ännu mer blommande trädgård nästa säsong. Många växter går också att dela för att öka antalet och låta dem breda ut sig. Kanske har du en trädgårdsintresserad granne som vill byta växter med dig istället för att ni slänger växter som brett ut sig för mycket.

  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!