Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Välj rätt färg på huset

  Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

  Ljus eller mörk kulör

  Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Därför är det viktigt att börja med att fundera på vad du gillar bäst. En ljus eller en mörk kulör?

  Mörka färger gör att huset ser lite mindre ut och ljusa färger får oss att tro att det är lite större. Mörka hus passar ofta bra i skogslandskap. Nära vatten och i mer öppna landskap kan det passa bättre med ett ljust hus. En nackdel med mörka kulörer är att de absorberar mer värme och därför kan bidra till mer sprickbildning och kådgenomslag på panelen.

  Placering & omgivning

  Ta hänsyn till husets placering och omgivning när du väljer färg. Samma kulör kan uppfattas olika beroende på omgivningen runt huset. Ett hus med grå fasad kan till exempel uppfattas ljusare eller se vitt ut om det ligger mot en mörk skogsdunge. Eller se ljusblått/ljusgrått ut om det ligger i ett mer öppet landskap.

  Färger är som kameleonter – de förändrar sig med omgivningen. En kulör som gör ett hus vackert på en plats kan kännas fel på ett annat ställe. Så välj noga och provmåla alltid.

  Kulörval

  Lyft fram och framhäv delar av huset genom att använda olika kulörer på fasaden och detaljer som foder och fönster. Vill du ha ett mer lugnt och avskalat uttryck så är vårt tips att använda samma kulör överallt eller kulörer som går ton-i-ton.

  Tänk också på att byggnadsnämnden kan ha synpunkter på den färg du väljer. Prata med stadsarkitekten i kommunen där du har tänkt bygga. Kanske finns det riktlinjer för vilka färger som får användas?

  Provmåla alltid

  Det är förmodligen ganska stor skillnad på hur färgprovet ser ut och hur du uppfattar kulören när du väl har målat den på en större yta. Ofta tycker man också att färgen känns ljusare och mer intensiv utomhus än inomhus.

  Det bästa är att provmåla de kulörer du väljer bland så att du kan se dem tillsammans och välja det du gillar bäst. Titta på provbrädorna i både sol och skugga och gärna vid olika tider på dygnet innan du väljer så att du verkligen får den färg på huset du vill ha.

  Att måla några extra provbrädor sparar dig förmodligen både tid och pengar i slutänden.

  Färg som skyddar

  Ytterpanelen är grundmålad med en alkydbaserad produkt som är speciellt utvecklad för det nordiska klimatet. Grundfärgen är baserad på noga utvalda råvaror för att ge bästa möjliga vidhäftning till underlaget och även till nästkommande skikt. Systemet skyddar träet mot väder och vind både före och efter montering, samt under hela panelens livslängd.

  Den ytbehandlade panelen kan övermålas med de flesta förekommande fabrikat på marknaden. Använd inte slamfärg (Falu rödfärg eller liknande) eller lasyrfärg!

  Movehome erbjuder som tillval en tålig fasadfärg (Nordica Classic) av märket Teknos. I färgpaketet som passar ditt hus ingår erforderlig mängd färg i valfri kulör till två strykningar av fasaden som du själv utför. En Svanenmärkt färg som ger en hård smutsavvisande yta och bibehåller sitt utseende och sin färg länge. Priset ser du enkelt i Bygg online!

  Hilda & Lucas har målat sitt MOVE #307 med NCS S2005-Y20R. Dörren är olivgrön (NCS-S 7010-G50Y). Följ gärna familjen på Instagram! @hossjorosendal 

  Måla på rätt sätt

  1. Slutstryk den grundmålade panelen med täckfärg minst två gånger för att säkra lång hållbarhet. Slutstrykning bör ske så fort som möjligt efter montering – men allra senast inom 12 månader.

  2. Måla på rent, fast och målningstorrt virke (max 16% fuktkvot). Panelen får inte vara svalare än 6 grader. Måla aldrig på solvarma ytor eller i direkt solljus.

  3. Behandla eventuella kapytor och mekaniska skador som uppstått under transport eller under byggtiden med lämplig grundolja och grundfärg.

  4. Kontrollera den målade fasaden varje år och åtgärda direkt eventuella skador. Tvätta fasaden regelbundet med lämpligt rengöringsmedel – hur ofta beror på miljön runt fasaden och kan variera mellan olika väderstreck.

  5. Den generella hållbarheten påverkas av miljön runt fasaden – undvik därför växtlighet i närheten av fasaden.

  6. Följ alltid färgleverantörens anvisningar för att säkra bästa resultat och lång hållbarhet.

  Trendiga kulörer

  Allt fler trender pekar åt grönt, gult och rött för fasaden! Vad får ditt Movehome för färg?

  bygga_hus_movehome_grön_fasad

  Dovgrön ton på ett MOVE #103

  movehome_bygga_hus_röd_fasad

  Dovröd färg på ett MOVE #307

  bygga_hus_movehome_gul_fasad

  Mild gul ton på ett MOVE #206

  Hilda & Lucas har målat sitt MOVE #307 med NCS S2005-Y20R. Följ dem gärna på Instagram! @hossjorosendal

  Testa färgen på huset i Bygg online

  Med vårt smarta verktyg Bygg online formar du ditt hus enkelt och snabbt. Pris får du direkt. Och du kan själv testa vilka färgkombinationer och kulörer du gillar bäst!

  Testa Bygg online
  Fler tips för utemiljö & trädgård!

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!