Bin är livsviktiga för vår matproduktion - ett bihotell hjälper till att rädda utrotningshotade bin

Viktiga bin


För att växter ska frodas och bli vår mat är vi beroende av att bin pollinerar växter. Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon.

Vissa bin vill ha sitt bo på och i marken eller i håligheter i döda träd eller kvistar. Men jordbrukslandskapet har förändrats och binas boplatser håller på att försvinna. Hjälp bina genom att hänga upp ett bihotell. När du bygger med Movehome får du ett bihotell i inflyttningspresent.

Tips för ett hållbart bihotell

  • Många vilda bin behöver hål att bo i. 3-10 mm i diameter och minst 6 cm djupa men gärna 10 centimeter. Använd en träbit och borra hål eller bygg det av bambu.
  • Om du vill kan du måla ditt bihotell i giftfri färg, men måla inte i hålen.
  • Sätt gärna ett finmaskigt hönsnät 5 cm framför vildbihotellet för att hindra småfåglarna från att nå bina.
  • Hotellet blir bäst i soligt söderläge, gärna regnskyddat. Och sätt det gärna så att det är synligt så att du kan spana efter dina små grannar.
  • Låt hotellet sitta uppe året runt. Rensa det inte eftersom det kan innehålla övervintrande bin.
  • Du behöver inte vara rädd för att bli stungen. Vilda bin är fredliga.
  • Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin minskar. Plantera gärna blommor som ger nektar och pollen  i din trädgård under hela säsongen så hjälper du bina att överleva. Kryddväxter som timjan, gräslök, kungsmynta och koriander får både du och bina nytta av. Kattmynta, myskmalva, kärleksört, kantnepeta, stjärnflocka är några andra växter som drar till sig bin. Eller så några vackra ettåriga växter som blåklint, gurkört, ringblomma för att skapa en samlingsplats för dina nya vänner.
  • Glöm inte att registrera ditt bihotell på räddabina.nu, i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Källa: naturskyddsforeningen.se

Fler tips för utemiljö & trädgård

Planera din trädgård

Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Hållbara tips för trädgården

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer