Höst i trädgården


Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är inte bara ett bra sätt att ladda batterierna utan också ett utmärkt sätt att förbereda inför nästa odlingssäsong. Här har vi samlat några av våra bästa tips.

Plantera buskar och träd

Hösten är en bra tid att plantera nya växter, buskar och träd om du vill att det ska blomma redan nästa vår. Be om råd där du köper växterna så att du planterar dem på bästa plats i trädgården.

Så vitlök och grönsaker

Vill du njuta av egen vitlök nästa sommar? Stoppa ner vitlöksklyftor cirka 4-5 centimeter i jorden. Gödsla lite försiktigt när snön smälter till våren så kan du skörda någon gång i mitten av sommaren. På samma sätt kan du få tidig skörd av grönsaker om du sår redan på hösten, till exempel morot, palsternacka, persilja och lök. Vänta med att så tills precis innan frosten kommer så att inte fröna hinner gro innan det blir frost och kallt eftersom de då riskerar att frysa bort.

Fler tips för hösten

Sätt upp fågelholkar och insektsholkar

Det råder bostadsbrist på många håll i Sverige, inte minst om du råkar vara ett bi eller en fågel. Passa på att sätta upp holkar redan på hösten. Fågelholkar kan placeras nästa var som helst, bara du inte sätter dem för nära varandra – många fåglar trivs inte med närgångna grannar. Och kanske är det läge att sätta upp en fågelmatare när du ändå håller på.

Rensa men klipp inte i onödan

Ogräs är livskraftigt. Rensa bort så mycket du kan på hösten så får du förhoppningsvis mindre att rensa till våren. Var försiktig med dina perenna växter. Klipp ner dem först när de är helt vissna och låt cirka 5-10 cm vara kvar för att undvika röta. Låt gräsmattan vara lite långhårig över vintern så klarar den sig bättre.

Löv är nyttiga på många sätt

Räfsa bort nedfallna löv från gräsmattan - har du mycket löv kan du passa på att lägga en del över dina perenna växter för att skydda dem mot vintern. Och har du jättemycket löv och en lite skyddad plats i trädgården så låt högen ligga kvar – kanske flyttar det in en igelkott eller något spännande nyttodjur. Du kan också skapa en kompost och fylla med löv. På ett par år får du ny fin jord till dina odlingar.

Fler tips för utemiljö & trädgård

Planera din trädgård

Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Hållbara tips för trädgården

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer