Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Vad gör ett hem till ett hem?

  Vad är det som gör ett hem till hem? Eller, med lite andra ord, när förvandlas en bostad till ett hem? Det borde alla aktörer i bostadsbranschen fundera och fokusera på i sitt arbete. Ändå är hemkänslan något som det talas förvånansvärt lite om. Därför har vi pratat med några verkliga experter på området och dessutom samlat våra egna funderingar om hemkänsla – nu och i framtiden.

  hemkänsla - vad gör ett hem till ett hem
  movehome framtidens boende förvaring

  #01 Personligt hem ger trivsel

  Våra hem har gått från att vara praktiska till att ge uttryck för vår personlighet. Vi skapar hemkänsla genom att vara personliga. Ett personligt utformat boende gör att vi trivs bättre. I ett personligt hem finns kanske rum att skriva romaner, smida romantiska planer, meditera, bjuda in för många vänner och folk man inte känner, bygga kojor, surfa på ett helt hav av tvätt, hitta på sagor, driva upp tomater, driva varandra till vansinne, somna i soffan, drömma sig bort till Marocko, förvara och bara vara.

  I ett personligt utformat hem är det lika enkelt att leva som det var att bygga huset. Vågar du också tänka utanför boxen? Fokusera på insidan. Det som gör ett hus till ett hem är människorna som bor där.

  Att äga eller inte äga sin bostad tycks vara något som påverkar mångas trivsel. Etnolog Katarina Graffman drar slutsatsen ” att äga sitt boende är målet med bostadskarriären för de allra flesta. För många är det också viktigt att bo på rätt plats och för dem är hemmet en del av identiteten på ett mer tydligt sätt än för andra”.

  #02 Att låta barnen få ta plats är självklart

  De bästa hemmen är hemmen där barnen får ta plats. Där det är härligt, men det finns någon tanke bakom ytan. Här kan hyllan bli ett lekrum för barnen, eller kanske täckas för och bli en vägg, beroende på vad som behövs.

  Barnen vill ju vara nära oss, och vill kanske inte ha sina leksaker i sovrummen, utan ute i umgängesytorna. Men det behöver inte se barnsligt ut bara för att vi gör plats för barnen. Städar man upp lite så är det kanske bara tältet som skvallrar om att det bor barn här till exempel.

  bygga hus inspiration movehome
  bygga hus inspiration movehome

  I köket har vi möjlighet till samtal, det är när vi är i köket som vi pratar

  #03 Köket skapar hemkänsla

  Köket är en plats för umgänge, samtal, konflikter, arbete… och givetvis matlagning. Det är i köket vi trivs och skapar hemmets hjärta. Den öppna planlösningen är ingen fluga.

  – Köket är en plats för känslor, säger arkitekt Jessica Nilsson på Movehome. Utvecklingen går åt två olika håll. Det är trendigt att laga mat. Många vill äta ekologiskt och närproducerat, och då behöver man ett stort och väl utvecklat kök. Samtidigt finns det många människor som äter mer färdig mat och de behöver inte lika mycket plats för matlagning. Oavsett vilket läger man tillhör tror jag att framtidens kök kommer ha stora ytor eftersom vi idag inte bara använder köket till matlagning utan även umgås där.

  – I köket har vi möjlighet till samtal, det är när vi är i köket som vi pratar, säger etnolog Katarina Graffman. I TV-soffan har TV:n satts på och det känns plötsligt fel att prata med varandra.

  I framtiden gissar jag att ett hållbart och smart boende kommer att bli en viktigare faktor för att vi ska trivas

  bygga hus inspiration movehome

  #04 Hållbarhet + hemkänsla = sant!

  Frida Ramstedt är landets största bloggare inom inredning och design. För Frida går hemkänsla, hållbarhet och trygghet hand i hand.

  – Ett hem skapas inte över en natt, vi behöver tid att finna oss tillrätta. Jag tycker vi måste ha lite tålamod med den processen och se hemmet för vad det faktiskt är – en utgångspunkt för det liv vi vill leva. I framtiden gissar jag att ett hållbart och smart boende kommer att bli en viktigare faktor för att vi ska trivas. Jag försöker prioritera livet och skala bort onödiga prylar och beteenden för att vi ska ha tid för varandra. Vi har valt ett nybyggt boende, inget underhållskrävande sekelskifteshus eller krångligt lägenhetsboende i stan. För mig är hemkänsla harmoni och det uppnår man inte om man måste ägna fritiden åt att laga taket på ett charmigt gammalt hus.

  #05 Trygg ekonomi viktig för trivsel

  Hemkänsla och trygghet hänger ihop. I en osäker omvärld blir trygg ekonomi viktigare när vi väljer boende. Det hem vi trivs i kommer i större utsträckning än i dag att vara det hem vi har råd med.

  När du väljer att bygga hus med Movehome får du mycket för pengarna. Vi är noga med att gå igenom vad som ingår i köpet, vad som inte ingår och vad som kan väljas till. När alla vet vad som gäller undviker man onödiga och kostsamma överraskningar. Jämför gärna Movehome med andra – vi lovar att du får mycket för pengarna!

  Så ser framtidens boende ut

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!