Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

  Smarta och flexibla planlösningar skapar rum för livet

  Vår vision är att skapa hem som passar dig och ditt liv – personliga rum. Vi har gjort olika undersökningar och intervjuer för att ta reda på mer – här kan du läsa mer om några av de saker vi har kommit fram till.

  #01 Vardagsrummet på väg ut

  När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats i grunden, minskar behovet av vardagsrummet. Kanske är vardagsrummet med tv:n i centrum på väg att möta samma öde som folkhemmets finrum eller salong? Att använda bostadens största yta till ”bara” vardagsrum är inte självklart i framtiden när familjen har behov av en flexibel yta, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer. Låt barnen få ta plats. Tänk tält istället för tv. Eller varför inte placera en gunga mitt i rummet?

  #02 Gamerkulturen tar plats

  Många unga beskriver sig som gamers idag. Ändå saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra, vilket föräldrar i våra studier berör. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet.

  Enligt en studie definierar sig idag 40 procent av unga, både killar och tjejer, som ”gamers”. Att ha ett eget rum för spelande är kanske den allra bästa lösningen. I ett hus utan eget spelrum blir husets planlösning avgörande för att skapa lugn och ro för både de som spelar och de som hellre gör nåt annat.

  movehome katarina graffman

  Att bo nära sina små barn är bra, men flertalet skulle vilka ha en separat sovrumsdel för tonåringar

  #03 Smart planlösning!

  Traditionellt sett har varje rum i ett hem haft en tydlig och fast funktion. Nu höjs kraven på flexibla ytor för att passa nya levnadsmönster. Men flexibel planlösning behöver inte vara synonymt med öppen planlösning.

  Antropologen Katarina Graffman konstaterar ”Flera av dem som har barn tycker att det vore önskvärt att kunna separera sovrumsdelen av huset då barnen blir tonåringar. Att bo nära sina små barn är bra, men flertalet skulle vilka ha en separat sovrumsdel för tonåringar”.

  En öppen planlösning kan vara en symbol för att vi är jämställda och framgångsrika människor som bor i moderna hus – samtidigt som planlösningen är förenad med vissa praktiska bekymmer. Ju öppnare planlösning ett hem har, desto större förhandling uppstår när familjemedlemmars behov av egen tid definieras.

  movehome framtidens boende

  Alla människor har behov av privata zoner, men man vill också kunna umgås med sin familj på ett naturligt sätt.

  movehome framtidens boende förvaring

  #04 Vi blir mindre privata

  Alla har behov av privata ytor i sitt hem. Men nu är de gemensamma umgängesytorna på frammarsch. I de stora rummen kan vi vara nära varandra, samtidigt som vi kan skapa små privata oaser. Öppna planlösningar gör att vi trivs – snarare än möjligheten att stänga om sig.

  I framtiden skapas hemkänslan snarare genom gemensamma ytor, enligt arkitekten Erik Jarlöv som är arkitekt och delägare i Urban Design, ett kunskaps- och designföretag inom arkitektur. Enligt honom kommer framtidens villaboende innehålla fler gemensamma rum som familjen delar på.

  – Alla människor har behov av privata zoner, men man vill också kunna umgås med sin familj på ett naturligt sätt. Tidigare har man löst detta genom att tydligt dela upp de privata zonerna och de publika. Idag går trenden mot att vi vill dela på fler utrymmen än tidigare, så länge ytorna är flexibla och kan användas till flera olika aktiviteter.

  #05 Samsovningsrum skapar trygghet

  När vi letar nytt boende tänker vi ofta att antalet rum ska svara mot hur många personer vi är i familjen. Det vanliga är att man tänker att alla barn, från tidig ålder, helst ska ha egna sovrum och sova ensamma.

  Men när vi förändrar vår syn på hemmets rum och dess funktioner är det kanske dags att tänka om? Att låta alla i familjen sova i samma rum skulle kunna frigöra utrymme och ge möjlighet att kreativt skapa rum för andra aktiviteter och behov. Och på kuppen få tryggare barn!

  Så ser framtidens boende ut

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

  Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver du hjälp?

  Vi guidar dig!