Hemkänsla är klurigt

"Många människor vill optimera sin boyta och kunna använda samma rum till olika aktiviteter beroende på tidpunkt."


Programledaren och inredningsprofilen Isabelle McAllister har vigt sitt yrkesliv åt att skapa hemtrevliga miljöer. Men hur kommer hemkänslan att se ut i framtiden?

På 40- och 50-talet var hemtrevnad ett begrepp på modet. För de initierade fanns det studiecirklar som lärde ut hur deltagarna kunde skapa trivsel i sina hem.

När tidskriften Foto 1947 bad sina läsare skicka in bilder på temat ”hemtrevnad” strömmade det in foton där läsarna satt i sina favoritfåtöljer och läste en bok eller stickade, medan gullrankan klättrade på väggen.

– Hemkänsla är ett klurigt begrepp, säger inredningsprofilen Isabelle McAllister. Vår egen bakgrund, våra intressen och vilka vi vill vara påverkar oss så klart när vi talar om vad vi tycker är hemtrevligt. Men om man tittar på hur vi har inrett våra hus de senaste decennierna har det gått från en mer praktisk inredning till att vi numera har lyxen att välja våra prylar mer omsorgsfullt. Idag vill många människor uttrycka sin personlighet genom sitt boende och det i sin tur skapar en miljö vi uppfattar som hemtrevlig.

Tv:n har fått konkurrens

Även sättet vi umgås på i våra hem har förändrats de senaste decennierna. Exempelvis har tv:n fått konkurrens om vår uppmärksamhet, vilket förändrat synen på vardagsrummet. Isabelle tror att trenden med öppna planlösningar, där vardagsrummet och köket är tätt sammankopplade, kommer fortsätta att vara en del av framtidens villaboende.

– Vissa menar att öppna kök är en modefluga men jag ser inte varför det skulle försvinna. Tidigare var köket en plats reserverad för matlagning och ätande. Nu ser vi en tydlig trend där många vill ha lyxiga kök där man kan umgås lika mycket som i vardagsrummet. Det finns en tydligare social koppling mellan rummen. Det är härligt att barnen kan leka fritt i vardagsrummet medan föräldern står i köket och lagar mat, och man har fortfarande kontakt med varandra. 

Compact Living

En annan aktuell trend som kommer att bli ännu viktigare i framtiden är, enligt Isabelle, att tillfredsställa villaköparnas behov av flexibla ytor.

– Jag tror vi kommer gå ännu mer åt compact living-hållet, många människor vill optimera sin boyta och kunna använda samma rum till olika aktiviteter beroende på tidpunkt. Om man drar det ett steg längre tänker jag mig att framtidens villor kommer att ha flyttbara väggar, så att du enkelt kan göra ett större rum till två mindre. Ena veckan kanske du behöver tre rum till dina tre barn från tidigare äktenskap, men nästa vecka har du bara ett barn, då är det tråkigt om rummen står tomma. Att utnyttja sina resurser till fullo, i allt från boendeyta till att välja ett hållbart producerat hem – det är framtiden. 

Läs trendrapport 3 som pdf