Hemkänslan är förknippad med trygghet

"Jag försöker prioritera livet och skala bort onödiga prylar och beteenden för att vi ska ha tid för varandra"

 

Frida Ramstedt är landets största bloggare inom inredning och design och driver bloggen trendenser.se. Hon påverkar tusentals människor varje dag med sitt arbete. För Frida går hemkänsla, hållbarhet och trygghet hand i hand.

Vad gör ett hem till ett hem, tycker du?

– Klyschigt, men det är personerna som bor i det. Ett hem skapas inte över en natt eller med hjälp av ett flyttlass, vi behöver tid att finna oss tillrätta. Jag tycker vi måste ha lite tålamod med den processen och se hemmet för vad det faktiskt är – en utgångspunkt för det liv vi vill leva. I framtiden gissar jag att ett hållbart och smart boende kommer att bli en viktigare faktor för att vi ska trivas.

Är hållbarhet viktigt för hemkänslan?

– Jag tror att vi framöver kommer att sätta likhetstecken mellan hållbarhet och hälsa. När vi inser att det som är hållbart är hälsosamt för oss, då blir det väldigt konkret. Vad finns det i golvet som mitt barn kryper runt på? Hållbarhet som begrepp kan kännas svårgreppbart. Men det är ju väldigt konkret egentligen.

Det här kommer att öka kraven på företag som erbjuder bostäder, inredning och byggmaterial, tror Frida.

– Vi kommer att se en ökad medvetenhet. Det går fort när insikten drabbar oss. Det blir en tipping point när väldigt många kräver hälsosammare hus och inredning. Då kan företag som inte ställer om få stora problem.

Frida själv är en av dem som går före och bidrar till utvecklingen. Hennes egen blogg vrids allt mer mot hållbarhet, och Frida tar alla chanser att påverka företag i samma riktning. Hon anser att till exempel hustillverkare borde utmana sina konsumenter att göra bättre val, ett fenomen som kallas nudging. 

Hur tänker du när du skapar ditt eget hem?

– Jag försöker prioritera livet och skala bort onödiga prylar och beteenden för att vi ska ha tid för varandra. Vi har valt ett nybyggt boende, inget underhållskrävande sekelskifteshus eller krångligt lägenhetsboende i stan. Vi har en del designmöbler hemma eftersom jag samlat på dem genom åren, men vi har många enkla lösningar också. För mig är hemkänsla harmoni och det uppnår man inte om man måste vaka över inredningsdetaljer eller ägna fritiden åt att laga taket på ett charmigt gammalt hus.

Hur har hemkänslan förändrats genom åren?

– Jag tror att det har sett lite olika ut för olika generationer. En gemensam nämnare över tid är dock att hemkänsla är starkt förknippad med trygghet. Hoten mot tryggheten har varierat över decennierna. Från krig och ransonering till oljekriser och finanskrascher. I framtiden tror jag framförallt att ekonomi och hållbarhet kommer påverka vår hemkänsla.

Läs trendrapport 3 som pdf