Planera trädgården


Det blir så mycket enklare om du börjar i tid att tänka trädgård när du bygger nytt hus. Att börja med gräsmattan kan kännas viktigt, men när gräset väl är uppvuxet är det mycket svårare att börja förändra.

Vi har samlat fem tips att tänka på!

  1. Planera trädgården parallellt med huset – husets läge och form påverkar. Det är lättare att få trädgården som du vill om du har tänkt igenom vilken typ av trädgård du vill ha redan från början. Rita gärna upp trädgården för att få en överblick.

  2. Tänk igenom vilka funktioner som behövs i trädgården – plats för bilar, uteplatser, köksträdgård, lek och vila. Älskar du att grilla eller äta frukost utomhus? Behöver din familj kanske extra stor plats för lek och spel?

  3. Fokusera på entré och uteplats – här spenderar du mest tid. Låt entrén bli en välkomnande plats som du blir glad av. Uteplatsen ska kunna användas till mycket och få alla i familjen att trivas.

  4. Låt befintlig miljö, till exempel träd, sten och berg, ge trädgården karaktär – komplettera med växter som passar. Välj rätt växt för rätt plats, det sparar du pengar och tid på. Längre ner på sidan hittar du exempel på växter som särskilt passar om du vill få en hållbar trädgård där utrotningshotade bin trivs.

  5. Forma rum i trädgården med hjälp av spaljéer och häckar som väggar och trädkronor eller pergola som tak. 

Lätt att odla rätt


Växter ger liv och gör trädgården vacker! Att odla sina egna grönsaker är också en starkt växande trend. Genom att förodla frön till både växter och grönsaker kommer trädgården igång snabbare. Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet tidningspapper. Klicka på pilen i bilden för att se ett filmklipp - superenkelt och miljösmart!

Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Använd organiskt material, till exempel ko- och hönsgödsel, kompost eller gräsklipp, för att ge näring. Vattna regelbundet, en växt som blivit uttorkad blir lättare angripen av ohyra. Och odla inte samma gröda på samma plats flera år i rad utan växla plats - det motverkar skadedjur och sjukdomar.

Bli vattensmart


Trädgården behöver vatten men slösa inte i onödan. Samla regnvatten i tunnor vid stuprör så behöver du inte slösa med dricksvatten från kranen. Smart både för miljön och plånboken.

Strunta i vattenspridaren. Mycket vatten når aldrig växternas rötter utan försvinner i luften. Vattna med kanna eller slang med munstycke i stället. Täck gärna jorden med halm eller tidningspapper så hålls fukten kvar längre. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket bort till ingen nytta.

Fler tips för utemiljö & trädgård

Svana din trädgård

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer