En trädgård växer fram


Kika in i trädgården hos en av våra Movehome-familjer som har byggt 1,5-planshuset MOVE #202. De planerade och och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus. De hade hjälp av en trädgårdsarkitekt för att ta fram en grovstruktur och därefter har de gjort väldigt mycket av arbetet själva.

Tack vare tidig planering kunde familjen bland annat använda stenar från tomten till den vackra muren runt altanen. De har också lyckats behålla en del av den naturliga skogen och växter som finns i anslutning till tomten. De har planerat in smarta lösningar för framtida projekt, som vatten och el för en spahörna i pergolan och en mysig lekplats för barnen i skogskanten.

Klicka på pilen för att följa med på en guidad tur i familjens inspirerande trädgård!

Ett tips är att ha en plan för trädgården tidigt, åtminstone för grovstrukturen

Tänk trädgård från start!

Beroende på tomt, förutsättningar och hur befintlig miljö och växtlighet ser ut har alla tomter olika utgångspunkter, och det kan kännas överväldigande! Familjen har arbetat mycket med sin trädgård och deras bästa råd till alla som ska börja skapa en trädgård är att göra en grovplanering/skiss. Detta kan man göra själv eller anlita professionell hjälp.

Familjen valde att anlita trädgårdsarkitekten Skärpa Studio som skissade upp trädgården utifrån deras önskemål och förutsättningar. Det är denna skiss de hela tiden återvänder till och jobbar utifrån. Denna grovplanering har hjälpt dem i olika frågor som dykt upp under byggtiden, främst vid markarbetet. Så har man möjligheten är det ytterligare ett litet tips att sätta grovstrukturen redan under bygget av ditt nya hem!

Planeringstips


Det blir så mycket enklare om du börjar i tid att tänka trädgård när du bygger nytt hus. Att börja med gräsmattan kan kännas viktigt, men när gräset väl är uppvuxet är det mycket svårare att börja förändra.

Vi har samlat fem tips att tänka på!

  1. Planera trädgården parallellt med huset – husets läge och form påverkar. Familjen i filmen har utgått från tomtens förutsättningar och jobbat därefter. Det sparar både tid och pengar - och ger en mer personlig trädgård. Rita gärna upp trädgården för att få en överblick innan du börjar gräva. Eller varför inte ta hjälp av en trädgårdsarkitekt! 

  2. Tänk igenom vilka funktioner som behövs i trädgården – plats för bilar, uteplatser, köksträdgård, lek och vila. Älskar du att grilla eller äta frukost utomhus? Behöver din familj kanske extra stor plats för lek och spel?

  3. Fokusera på entré och uteplats – här spenderar du mest tid. Låt entrén bli en välkomnande plats som du blir glad av. Uteplatsen ska kunna användas till mycket och få alla i familjen att trivas.

  4. Låt befintlig miljö, till exempel träd, sten och berg, ge trädgården karaktär – komplettera med växter som passar. Familjen i filmen bor i skogen och har lagt ner mycket energi på att anpassa trädgården till den befintliga miljön för att varsamt förstärka känslan på ett naturligt sätt. Något som också har påverkat valet av växter. Har man en tomt nära skogen gäller det till exempel att välja växter som inte är så lockande för rådjur och andra vilda djur. 

  5. Forma rum i trädgården med hjälp av spaljéer och häckar som väggar och trädkronor eller pergola som tak. Tänk säsong när du väljer växter så att blomningen och grönskan för de olika växterna avlöser varandra. Blanda om möjligt gärna in vintergröna växter så att inte all växtlighet försvinner under vinterhalvåret.

 

Fler tips för utemiljö & trädgård

Svana din trädgård

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer