Skapa en hållbar trädgård


Växter ger liv och gör trädgården vacker! Att odla sina egna grönsaker är också en starkt växande trend. Genom att förodla frön till både växter och grönsaker kommer trädgården igång snabbare. Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet tidningspapper. Klicka på pilen i bilden för att se ett filmklipp - superenkelt och miljösmart!

Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Använd organiskt material, till exempel ko- och hönsgödsel, kompost eller gräsklipp, för att ge näring. Vattna regelbundet, en växt som blivit uttorkad blir lättare angripen av ohyra. Och odla inte samma gröda på samma plats flera år i rad utan växla plats - det motverkar skadedjur och sjukdomar.

Fler tips för en härlig vår i trädgården


1. Plocka bort nedfallna grenar och vissna löv så ser gräsmattan genast lite gladare ut. Och kanske behöver du fylla på med lite gräsfrö här och där. Kratta försiktigt när gräsmattan hunnit torka så att gräsrötterna får luft och mer kraft att växa så är det större chans att mossan inte tar över.

2. Passa på att rensa bort ogräs i rabatterna - det går lätt att kratta bort späda plantor. Men se upp så att du inte rensar bort perenner som precis har vaknat och börjat frodas.

3. Lufta, gräv och rör om i komposten.

4. Ha du ett jordgubbsland?  Ta bort vissna blad men vänta med gödning till efter säsongens slut eftersom gödning främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.

5. Sätt lite vackra frosttåliga växter i en kruka vid dörren så blir du extra glad när du kommer hem från jobbet - och dina gäster känner sig välkomna!

Bli vattensmart


Trädgården behöver vatten men slösa inte i onödan. Samla regnvatten i tunnor vid stuprör så behöver du inte slösa med dricksvatten från kranen. Smart både för miljön och plånboken.

Strunta i vattenspridaren. Mycket vatten når aldrig växternas rötter utan försvinner i luften. Vattna med kanna eller slang med munstycke i stället. Täck gärna jorden med halm eller tidningspapper så hålls fukten kvar längre. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket bort till ingen nytta.

Fler tips för utemiljö & trädgård

Planera din trädgård

Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Bygga altan

Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Inspireras av våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer