Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logoBygg online

    Njut av sommaren på din egen altan

    Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara. Här får du inspiration för din altan – våra bästa tips för hur du får sommarens bästa altanliv!

    Bygga altan - planering

    Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? När du planerar att bygga altan är det viktigt att tänka igenom vilka funktioner som behövs. Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara? Fundera över hur du kan få  uteplatsen att hänga ihop med resten av trädgården. Låt altanen bli en plats där alla i familjen trivs! På den här sidan har vi samlat inspiration och tips för dig som ska bygga altan.

    Att bygga en altan kan kräva bygglov. Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun så får du veta vad som gäller just där du bor. På Boverkets hemsida kan du också hitta  bra information om regler och riktlinjer!

    movehome 1,5-planshus move #202

    Låt altanen bli en plats där alla i familjen trivs!

    6 tips - så bygger du en altan

    1. Planera ytan där du vill ha din altan, mät, sätt upp snören och känn efter tills du hittar den storlek som är rätt för din familjs behov.

    2. Välj material med omsorg. Varför inte ett trallvirke med naturlig motståndskraft mot röta, till exempel kärnfuru, lärk och ek. Det finns även trall som behandlats med värme eller kisel, till exempel OrganoWood. Viktigt är också att du kontrollerar var träet har sitt ursprung. Det finns flera miljömärkta alternativ. Använd bra rostfri skruv.

    3. Markytan under trallen ska vara av dränerande material med fall ut från huset. Ta hänsyn till eventuell uppstigande markfukt. Trallen bör ha minst 300 mm avstånd till mark för att undvika fuktproblem.

    4. Träets fukthalt kan påverka vilket mellanrum mellan brädorna du bör ha – kolla tillverkarens rekommendationer.

    5. När du har monterat klart bör altanen ytbehandlas. Kolla med tillverkaren och följ deras rekommendationer.

    6. Och sist, men inte minst, ta hjälp av vänner eller en snickare om du är osäker. Det är bättre att göra rätt från början än att behöva ändra när du väl har satt igång med bygget.

    husresa-bygga-hus-move-104-movehome
    Movehome inspiration altan kundhus MOVE #103

    Låt dig inspireras av våra kunders inlägg om altaner, utemiljö och mycket annat på Instagram under #mittmovehome

    Låt altanen blomma och grönska

    Växter ger liv och gör altanen till den oas vi alla vill ha. Växter ger liv och skapar en härlig känsla. Varför inte förodla frön till både växter och grönsaker som trivs på din altan? Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet papper. Kolla filmklippet – superenkelt!

    Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Det finns mycket ätbart som samtidigt är vackert som går att odla på uteplatsen. Tomater, jordgubbar, kryddor, sallad eller kanske till och med rabarber. Vattna helst dina växter tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket vatten bort till ingen nytta.

    utemiljö och trädgård-movehome-inspiration

    Det finns mycket ätbart som samtidigt är vackert som går att odla på uteplatsen

    MOVE #202 movehome bygga hus

    Goda tips för mer hållbara grillkvällar

    Visst är det härligt att njuta av sommaren med en riktig grillkväll! Att umgås med familj och vänner och njuta av härliga maträtter. Här kommer våra bästa tips för en mer hållbar grillsommar.

    Slopa tändvätskan. Tänd grillen genom att använda eltändare, tändpapper eller tändkuber märkta med bra Miljöval. Enkla att använda och fria från giftiga ämnen och fossilbränsle.

    Välj grillkol som är märkt med Bra Miljöval så är du säker på att den inte innehåller farliga kemiska tillsatser. Miljömärkt grillkol kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur.

    Välj grill med omsorg. Vanlig kolgrill är bättre än gasolgrillen, eftersom gasolgrillen ger mer koldioxidutsläpp och grillkolet är gjort av trä. Undvik engångsgrillen – aluminiumformen är en riktig miljöbov. Om du använder en engångsgrill så var extra noggrann med att slänga alla metalldelar i återvinningen.

    Var noggrann med det du lägger på grillen – välj helst ekologiska och närodlade grönsaker och kött. Utbudet av produkter från smågårdar och odlingar på hemmaplan ökar ofta på sommaren så det brukar vara lätt att få tag i bra varor – som smakar riktigt gott.

    bygga-hus-inspiration-move-104-movehome
    Fler tips för utemiljö & trädgård!

    Låt oss berätta mer om möjligheterna med Movehome

    Skriv din fråga och fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

    Välj byggkommun

    Behöver du hjälp?

    Vi guidar dig!