Njut av sommaren på din egen altan


Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? När du planerar att bygga altan är det viktigt att tänka igenom vilka funktioner som behövs. Umgås med familj och vänner, sola, grilla, leka med barnen, läsa en bok eller bara vara? Fundera över hur du kan få  uteplatsen att hänga ihop med resten av trädgården. Låt altanen bli en plats där alla i familjen trivs!

Att bygga en altan kan kräva bygglov, beroende på hur altanen ser ut och är byggd. Men från den 1 juli 2019 ser det ut att bli enklare att bygga altan utan att behöva be kommunen om bygglov. Undantaget ska gälla för en altan som byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, om altanen inte är högre än 1,8 meter över marken och inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun så får du veta vad som gäller just där du bor.

Välj material med omsorg när du bygger din altan – det finns många miljömärkta alternativ

Bygga altan


1. Planera ytan där du vill ha din altan, mät, sätt upp snören och känn efter tills du hittar den storlek som är rätt för din familjs behov.

2. Välj material med omsorg. Varför inte ett trallvirke med naturlig motståndskraft mot röta, till exempel kärnfuru, lärk och ek. Det finns även trall som behandlats miljövänligt med värme eller kisel, till exempel OrganoWood. Viktigt är också att du kontrollerar var träet har sitt ursprung. Det finns flera miljömärkta alternativ. Använd bra rostfri skruv.

3. Markytan under trallen ska vara av dränerande material med fall ut från huset. Ta hänsyn till eventuell uppstigande markfukt. Trallen bör ha minst 300 mm avstånd till mark för att undvika fuktproblem.

4. Träets fukthalt kan påverka vilket mellanrum mellan brädorna du bör ha – kolla tillverkarens rekommendationer.

5. När du har monterat klart bör altanen ytbehandlas. Kolla med tillverkaren och följ deras rekommendationer.

6. Och sist, men inte minst, ta hjälp av vänner eller en snickare om du är osäker. Det är bättre att göra rätt från början än att behöva ändra när du väl har satt igång med bygget.

Låt altanen blomma och grönska


Växter ger liv och gör altanen till den oas vi alla vill ha. Växter ger liv och skapar en härlig känsla. Varför inte förodla frön till både växter och grönsaker som trivs på din altan? Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet papper. Klicka på här för att se ett filmklipp - superenkelt och miljösmart! 

Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Det finns mycket ätbart som samtidigt är vackert som går att odla på uteplatsen. Tomater, jordgubbar, kryddor, sallad eller kanske till och med rabarber. Vattna helst dina växter tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket vatten bort till ingen nytta.

Grilla klimatsmart


Visst är det härligt att njuta av sommaren med en riktig grillkväll! Att umgås med familj och vänner och njuta av härliga maträtter. Här kommer våra bästa tips för en mer hållbar grillsommar.

Slopa tändvätskan. Tänd grillen genom att använda eltändare, tändpapper eller tändkuber märkta med bra Miljöval. Enkla att använda och fria från giftiga ämnen och fossilbränsle.

Välj grillkol som är märkt med Bra Miljöval så är du säker på att den inte innehåller farliga kemiska tillsatser. Miljömärkt grillkol kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur.

Välj grill med omsorg. Vanlig kolgrill är bättre än gasolgrillen, eftersom gasolgrillen ger mer koldioxidutsläpp och grillkolet är gjort av trä. Undvik engångsgrillen - aluminiumformen är en riktig miljöbov. Om du använder en engångsgrill så var extra noggrann med att slänga alla metalldelar i återvinningen.

Var noggrann med det du lägger på grillen – välj helst ekologiska och närodlade grönsaker och kött. Utbudet av produkter från smågårdar och odlingar på hemmaplan ökar ofta på sommaren så det brukar vara lätt att få tag i bra klimatsmarta varor – som smakar riktigt gott.

Fler tips för utemiljö & trädgård

Planera din trädgård

Följ med på en guidad tur i en inspirerande trädgård hos en Movehome-familj som planerade och jobbade med sin trädgård samtidigt som de byggde sitt hus.

Läs mer

Välj rätt färg på huset

Att välja färg på huset är minst lika viktigt som att inreda huset på insidan. Gillar du ljus eller mörk färg bäst? Vill du använda flera kulörer? Passar färgen in i omgivningen? Finns det riktlinjer på orten? Och hur gör man när man målar hållbart? Vi har massor av tips!

Läs mer

Skapa ett hållbart bihotell

Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Genom att skapa ett bihotell kan du hjälpa till att rädda utrotningshotade insekter!

Läs mer

Hållbara tips för trädgården

Nu är äntligen våren här och det finns massor av saker att ta itu med i trädgården. Varför inte fixa egna krukor till vårsådden till exempel!

Läs mer

Höst i trädgården

Hösten är en härlig årstid med sin krispiga luft och vackra färger. Att göra fint i trädgården en fin höstdag är ett bra sätt att ladda batterierna och förbereda inför nästa odlingssäsong.

Läs mer

Julstämning i trädgården

Att skapa en stämningsfull trädgård inför jul är egentligen ganska enkelt. Allt som krävs är lite kreativitet och fantasi. Vi har samlat några tips till dig som vill dekorera lite extra i år!

Läs mer