Nu kommer det aktivitetsbaserade boendet!

"Ytorna blir flexibla för att användas till flera olika aktiviteter"


Tydliga gränser mellan privata zoner och umgängeszoner. Så skapade vi hemkänsla i våra bostäder förr. I framtiden skapas hemkänslan snarare genom gemensamma ytor, enligt arkitekten Erik Jarlöv.

Erik Jarlöv är arkitekt och delägare i Urban Design, ett kunskaps- och designföretag inom arkitektur. Enligt honom kommer framtidens villaboende innehålla fler gemensamma rum som familjen delar på.

– Alla människor har behov av privata zoner, men man vill också kunna umgås med sin familj på ett naturligt sätt. Tidigare har man löst detta genom att tydligt dela upp de privata zonerna och de publika. Idag går trenden mot att vi vill dela på fler utrymmen än tidigare, så länge ytorna är flexibla och kan användas till flera olika aktiviteter.

I Movehome Lab pratar man nu om aktivitetsbaserade bostäder – på samma sätt som vi i arbetslivet ser hur aktivitetsbaserade kontor blir allt vanligare. På jobbet betyder det arbetsplatser utan fasta skrivbord, med öppna ytor som är flexibla utifrån aktivitet. I hemmet kan det till exempel handla om umgängesytor som kan ställas om och varieras utifrån familjens behov.

Var tidigare generationer mer privata av sig?

– Ja, det kanske var så. När man tittar på hur våra villabostäder förändrats de senaste decennierna ser man att det överlag var mer uppdelat förut. Exempelvis separerade man i stor utsträckning köket från vardagsrummet. Idag ser vi snarare öppna planlösningar som en modern del av både nutidens och framtidens boende.

Däremot tror Erik att det kommer bli allt vanligare att separera duschen från badrummet.

– Om man funderar på hur man själv beter sig på morgonen så kommer man snabbt fram till att hela familjen gör ungefär samma saker ungefär samtidigt. Efter frukosten behöver alla duscha och göra sig redo för dagen. Då är det problematiskt om alla funktionerna finns i samma rum. Inom arkitekturen har det nog funnits ett tabu kring detta, men det känns som om det håller på att luckras upp. 

Läs trendrapport 3 som pdf