Köket är en plats för känslor

"Jag tror det kommer att bli viktigare att inte begränsa husköparen genom att kategorisera olika rum."


Movehome var först i Sverige med att erbjuda sina kunder Svanenmärkta trähus. Jessica Nilsson tror att framtida villaköpare förutsätter hållbara lösningar.

Movehomes designchef Jessica Nilsson är ansvarig för projektet Movehome Lab – där kända arkitekter, forskare och kreatörer utvecklar framtidens boende.

– Nyproduktion har i vissa kretsar ett oförtjänt dåligt rykte. Vissa menar att ett nytt hus saknar själ och är opersonligt, säger Jessica Nilsson. Men jag ser både nya och gamla hus som skal, hemkänslan uppstår ju när de fylls av liv. Vi fokuserar därför på att erbjuda olika alternativ så att kunderna kan få ett skräddarsytt hem som är personligt och hemtrevligt för just dem.

Köket i centrum

En intressant aspekt när man siar om framtidens villaboende är köket. Där ser Jessica hur utvecklingen går åt två olika håll.

– Det är trendigt att laga mat. Många vill äta ekologiskt och närproducerat, och då behöver man ett stort och väl utvecklat kök. Samtidigt finns det många människor som äter mer färdig mat och de behöver inte lika mycket plats för matlagning. Oavsett vilket läger man tillhör tror jag att framtidens kök kommer ha stora ytor eftersom vi idag inte bara använder köket till matlagning utan även umgås där.

Detta kom även antropologen Katarina Graffman fram till när Movehome gav henne i uppdrag att göra en etnografisk undersökning och studera människor i deras vardag. 

– Vi såg då att köket är det rum många familjer använder allra mest. Köket är en plats för känslor och samtal, i motsats till soffan där man umgås mer ordlöst. Många satt även vid köksbordet och arbetade trots att de hade ett inrett hemmakontor en trappa ner. De menade att det kändes trevligare att sitta i köket och att man på så sätt hade en större uppsikt över vad som hände i huset.

Hållbarhet & hemkänsla

Även frågor som flexibilitet och hållbarhet är något Jessica menar att framtida villaköpare kommer vara noga med.

– Jag tror det kommer bli viktigare att inte begränsa husköparen genom att kategorisera olika rum. Istället låter man kunden själv bestämma vilket rum de själva vill använda som sovrum, och vilka rum de vill använda till annat. Sedan tror jag att hemkänsla kommer att kopplas till hållbarhet. Som hustillverkare vill vi gå före och vi har därför Svanenmärkt villorna från Movehome – allt från konstruktionsvirket till spacklet i badrummet har noga granskats för att leva upp till de höga kraven. Att vara först i ledet och visa att det går att Svanenmärka ett stycketillverkat trähus, det känns häftigt!

Läs trendrapport 3 som pdf