Planera trädgården


Det blir så mycket enklare om du börjar i tid att tänka trädgård när du bygger nytt hus. Att börja med gräsmattan kan kännas viktigt, men när gräset väl är uppvuxet är det mycket svårare att börja förändra.

Vi har samlat fem tips att tänka på!

 1. Planera trädgården parallellt med huset – husets läge och form påverkar. Det är lättare att få trädgården som du vill om du har tänkt igenom vilken typ av trädgård du vill ha redan från början. Rita gärna upp trädgården för att få en överblick.

 2. Tänk igenom vilka funktioner som behövs i trädgården – plats för bilar, uteplatser, köksträdgård, lek och vila. Älskar du att grilla eller äta frukost utomhus? Behöver din familj kanske extra stor plats för lek och spel?

 3. Fokusera på entré och uteplats – här spenderar du mest tid. Låt entrén bli en välkomnande plats som du blir glad av. Uteplatsen ska kunna användas till mycket och få alla i familjen att trivas.

 4. Låt befintlig miljö, till exempel träd, sten och berg, ge trädgården karaktär – komplettera med växter som passar. Välj rätt växt för rätt plats, det sparar du pengar och tid på. Längre ner på sidan hittar du exempel på växter som särskilt passar om du vill få en hållbar trädgård där utrotningshotade bin trivs.

 5. Forma rum i trädgården med hjälp av spaljéer och häckar som väggar och trädkronor eller pergola som tak. 

Lätt att odla rätt


Växter ger liv och gör trädgården vacker! Att odla sina egna grönsaker är också en starkt växande trend. Genom att förodla frön till både växter och grönsaker kommer trädgården igång snabbare. Skippa plastkrukor och gör egna krukor av överblivet tidningspapper. Klicka på pilen i bilden för att se ett filmklipp - superenkelt och miljösmart!

Odla helst ekologiskt och välj bort gifter och kemikalier. Använd organiskt material, till exempel ko- och hönsgödsel, kompost eller gräsklipp, för att ge näring. Vattna regelbundet, en växt som blivit uttorkad blir lättare angripen av ohyra. Och odla inte samma gröda på samma plats flera år i rad utan växla plats - det motverkar skadedjur och sjukdomar.

Bli vattensmart


Trädgården behöver vatten men slösa inte i onödan. Samla regnvatten i tunnor vid stuprör så behöver du inte slösa med dricksvatten från kranen. Smart både för miljön och plånboken.

Strunta i vattenspridaren. Mycket vatten når aldrig växternas rötter utan försvinner i luften. Vattna med kanna eller slang med munstycke i stället. Täck gärna jorden med halm eller tidningspapper så hålls fukten kvar längre. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vattnar du mitt på dagen dunstar mycket bort till ingen nytta.

Bin är livsviktiga för vår matproduktion - ett bihotell hjälper till att rädda utrotningshotade bin

Viktiga bin


För att växter ska frodas och bli vår mat är vi beroende av att bin pollinerar växter. Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Precis lika viktigt som ert nya hem är för er är det viktigt för vilda bin att hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon.

Vissa bin vill ha sitt bo på och i marken eller i håligheter i döda träd eller kvistar. Men jordbrukslandskapet har förändrats och binas boplatser håller på att försvinna. Hjälp bina genom att hänga upp ett bihotell. När du bygger med Movehome får du ett bihotell i inflyttningspresent.

Tips för ett hållbart bihotell

 • Många vilda bin behöver hål att bo i. 3-10 mm i diameter och minst 6 cm djupa men gärna 10 centimeter. Använd en träbit och borra hål eller bygg det av bambu.
 • Om du vill kan du måla ditt bihotell i giftfri färg, men måla inte i hålen.
 • Sätt gärna ett finmaskigt hönsnät 5 cm framför vildbihotellet för att hindra småfåglarna från att nå bina.
 • Hotellet blir bäst i soligt söderläge, gärna regnskyddat. Och sätt det gärna så att det är synligt så att du kan spana efter dina små grannar.
 • Låt hotellet sitta uppe året runt. Rensa det inte eftersom det kan innehålla övervintrande bin.
 • Du behöver inte vara rädd för att bli stungen. Vilda bin är fredliga.
 • Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin minskar. Plantera gärna blommor som ger nektar och pollen  i din trädgård under hela säsongen så hjälper du bina att överleva. Kryddväxter som timjan, gräslök, kungsmynta och koriander får både du och bina nytta av. Kattmynta, myskmalva, kärleksört, kantnepeta, stjärnflocka är några andra växter som drar till sig bin. Eller så några vackra ettåriga växter som blåklint, gurkört, ringblomma för att skapa en samlingsplats för dina nya vänner.
 • Glöm inte att registrera ditt bihotell på räddabina.nu, i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Källa: naturskyddsforeningen.se