Trendspaning

För att kunna bygga villor för framtiden behöver vi förstå och lösa problem som människor har i sina bostäder idag. Därför har vi startat Movehome Lab, som är en rörelse för att utforska och utveckla framtidens boende. Vi gör det tillsammans med kreatörer, arkitekter och forskare. I vanliga svenska hem och studerat människor i deras hemmiljö – med hjälp av etnografiska studier.

Läs hela studien här

Trendspaning om framtidens boende

 
Vi vill göra det enkelt och roligt att bygga hus med hjälp av ny teknik. Nyckeln till framgången är det interaktiva verktyget Bygg online, som låter dig forma ditt hus på webben. Nu har vi startat Movehome Lab, som är en rörelse för att utforska och utveckla framtidens boende. Vi gör det tillsammans med kreatörer, arkitekter och forskare. För att kunna bygga villor för framtiden behöver vi förstå och lösa problem som människor har i sina bostäder idag. Därför har vi gett oss ut i vanliga svenska hem och studerat människor i deras hemmiljö – med hjälp av etnografiska studier. Vi bad etnologen Katarina Graffman att genomföra fältstudier hemma hos fyra familjer och djupintervjuer som genomförts med totalt sex familjer, tillsammans med resultat och slutsatser från andra etnografiska studier Inculture genomfört.

Kunskapen och insikterna vi tar fram i labbet kommer löpande att publiceras i rapportform. Men vi omsätter också kunskapen direkt i Movehomes fabrik i Småland. I projektet bygger vi också hus och förändrar byggprocessen i fabriken.

Vi tar typhusen in i framtiden, helt enkelt!

Jessica Nilsson, designchef på Movehome och ansvarig för Movehome Lab
 
 

1.      VARDAGSRUMMET PÅ VÄG UT

När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats, minskar behovet av vardagsrummet. Går vardagsrummet med tv:n i centrum samma öde till mötes som folkhemmets finrum eller salong? Att använda bostadens största yta som vardagsrum är i framtiden inte självklart när familjen snarare har behov av små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda smarta telefoner, läsplattor eller datorer.  

2.      GAMERKULTUREN TAR PLATS 

Många unga beskriver sig som gamers idag. Trots det saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra dessutom. Önskemål om ljudisolerade rum har kommit upp från gamers. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet. 

3.      UNDERHÅLLSFRITT, TACK!

Frihetskänslan är central i ett hem. Många efterfrågar en kombination av villans och lägenhetens frihet. I lägenheten slipper vi underhållsansvar och det känns lättare att sälja och flytta vidare. Livet i villa erbjuder ett friare boende avseende ljudnivåer och umgänge liksom tillgång till en trädgård där barnen kan leka. Framtidens boende bör kombinera människors behov av frihet på flera plan.
  

4.      ÖVERSVÄMMADE AV PRYLAR

De flesta som intervjuats och observerats i studien klagar över att de har ont om förvaringsmöjligheter. Skåp, garderober och lådor räcker helt enkelt inte till. Det behövs mer flexibla system för förvaring.  

5.      ENKLARE KÄLLSORTERING SOM FUNKAR   

I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar. Studien visar att för att vi ska ändra våra vanor krävs det enkla system. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar.

 6.      DUBBELT SÅ MÅNGA DISKMASKINER?

Köket är kanske den mest dynamiska och centrala platsen i våra hem. Utöver matlagningen har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier. I studien efterfrågas smartare förvaring och funktionella lösningar som dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning.

                

Läs hela studien och upplev framtiden genom Movehome Lab.