Lågenergihus i trä för miljömedvetna

Vi gör vad vi kan för att minska vår miljöpåverkan. Exempelvis är alla våra hus lågenergihus. Och alla våra hus är trähus, vilket är bra eftersom trä är en förnybar resurs. Här kan du läsa mer om vad vi gör för miljön och hur du bidrar när du bygger ett Movehome.

Alla Movehome är lågenergihus!

I Sverige finns en stor mängd begrepp för lågenergihus. Några exempel är passivhus, minienergihus, nollenergihus och plusenergihus. Gemensamt för alla dessa är att de alla använder mindre energi än vad byggnormerna (BBR) kräver. Alla Movehomes husmodeller är lågenergihus. Skulle du välja en markvärmepump som tillval, ja då motsvarar värdena dem i ett hus av passivhustyp.

Vi bygger gärna trähus

Klimatsmart, koldioxidneutralt och förnybart. Fördelarna med att bygga trähus är många. En självklar orsak att välja trähus är att klimatpåverkan minskar genom att bygga i trä. Trä har den lägsta energiförbrukningen av alla byggmaterial. Trä är en förnybar resurs som också kan återanvändas. Och trä är ett koldioxidneutralt material som inte bidrar till växthuseffekten.

Trä är också ett härligt material att arbeta och leva med, eftersom det är flexibelt, enkelt att underhålla och ger en varm och ombonad känsla. Genom att vi är en del av skogskoncernen Södra och hämtar stora delar av de cirka 25 kubikmeter trä som används till ett Movehome därifrån, kan vi dessutom följa hela kedjan från träd till färdigt hus. Så vi vet att alla våra trähus byggs ansvarsfullt och långsiktigt.

Ansvarsfullt i alla led

Naturligtvis är vi också noga med de andra material som ingår i ett Movehome.

Mineralull
Isolering som består av 76 procent återvunnet glas och 21 procent mineraler. Mineralullsspill skickas tillbaka till tillverkaren för återvinning. Spillet rivs och återanvänds som lösullsisolering.

Gipsskivor
Består av 95 procent gips från dagbrott eller gruvor, industrigips och returgipsskivor samt 5 procent papperskartong. Gipsspill skickas tillbaka till tillverkaren för återanvändning. Gipsspill kan även malas och användas som jordförbättringsmedel.

Papp & Plast
Vindpapp och täckplast som används är CE-märkt och P-märkt. Detta är en kvalitetsmärkning och visar på att produkten håller hög kvalitet och är åldersbeständig. Spillmaterial och emballage av plast och kartong skickas till återvinning.

Trägolv
I ett Movehome är trägolv standard i alla torra utrymmen. Vår leverantör anlitar enbart underleverantörer som innehar FSC-certifikat eller PEFC-certifikat, alternativt kan uppvisa att de arbetar miljömedvetet vid timmeranskaffandet. Golven läggs och fogas samman helt utan lim.

Vi provtrycker ditt hus

För att kunna bygga lågenergihus prutar vi aldrig på klimatskalets kvalitet. Ytterväggen i ett Movehome består av 195mm + 45mm träregelverk med totalt 240 mm mineralullsisolering och väl tilltagna isoleringsnivåer i hela klimatskalet.

Väggen är vind- och fuktsäkrad och testad i provbänk. Dörrar och fönster sätts på plats i fabriken och särskild omsorg läggs på tätheten. För att behålla väggen tät genom hela byggnationen finns en smart installationszon för enkel rör- och kabeldragning.

Så här är väggen uppbyggd:

 
Movehome ser provtryckning som ett naturligt led i att säkerställa en hög kvalitet på montagearbetet. Att bara göra stickprovskontroller av lufttätheten är ett mycket trubbigt instrument, eftersom det är arbetsutförandet i varje hus som avgör om huset är tillräckligt tätt. För att säkerställa kvalitet och låg energiförbrukning i det färdiga lågenergihuset provtrycker Movehome alla hus vi bygger.

Ekonomisk och miljövänlig uppvärmning

En frånluftvärmepump tar effektivt tillvara den varma luft som redan finns i huset och som annars skulle ventilerats ut. Med frånluftsvärme får du ett både ekonomiskt och miljövänligt system, helt enligt återvinningsprincipen, som både värmer luften och skapar tappvarmvatten. Dessutom bidrar systemet till en effektiv ventilation i huset. För ännu lägre energiförbrukning erbjuder vi markvärmepump som tillval.

Viktiga detaljer

Även de små detaljerna är viktiga. Därför har Movehome energieffektiv LED-belysning som standard i kök och bad och även utomhus. Väljer du till spotlights i taket är även dessa LED.

Energispartips

Även om du bygger ett nytt energieffektivt hus, kan du med enkla små grepp i vardagen ytterligare sänka dina energikostnader och minska miljöpåverkan. Kika gärna närmare på tipsen som sajten elskling.se samlat. Till exempel vad du kan tänka på i husets olika rum. Där kan du även jämföra och hitta det bästa elavtalet för ditt nya hem.